Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Ligia Deca, mesaj pentru profesori: Absența la oră nu este mijloc de pedeapsă


Ministrul Educației, Ligia Deca, a postat marţi, 22 noiembrie, pe pagina sa de Facebook, un mesaj de felicitare adresat Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) „pentru consecvenţa dovedită în elaborarea Raportului Naţional privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Naţional”. Conform ministrul de resort, acesta oferă „o radiografie a sistemului de învăţământ preuniversitar cu privire la cunoaşterea şi respectarea drepturilor şi îndatoririlor elevilor, aşa cum sunt ele prevăzute în Statutul Elevului.”

Astfel, Ligia Deca s-a poziționat împotriva folosirii incorecte a absențelor ca mijloc de pedeapsă pentru elevi, când aceștia sunt prezenți la oră.

„Înainte de toate, sancționarea cu absență de către profesor nu ar trebui să fie un mijloc de coerciție sau un mijloc de pedeapsă”, a transmis Deca.

Ministrul Educației a remarcat și o diferență mare de procente între elevii și profesorii care au răspuns la chestionar cu privire la calitatea de martori la agresiunile verbale ale cadrelor didactice asupra elevilor.

„Numai 12,5% dintre profesori spun că au fost martori la astfel de evenimente nedorite, însă 40,5% dintre elevii respondenți spun că au întâlnit cazuri în care profesorii se purtau neadecvat cu elevii (umilire în fața clasei, comentarii nepotrivite asupra ținutei sau intereselor elevilor etc.).

Această discrepanță de percepție ne spune că nu avem aceeași înțelegere între elevi și cadrele didactice cu privire la ce constituie violența verbală. Și aici cred că putem face mai mult pentru a îmbunătăți comunicarea dintre cadrele didactice și elevi”, se arată în postarea ministrului de resort.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii