Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Îndrumar de bune practici privind activitatea magistraților în spațiul social media / CSM: Este primul adoptat la nivelul UE

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 15 septembrie 2020

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat un îndrumar de bune practici privind activitatea magistraților în spațiul social. CSM a explicat, prin vocea purtătoarei de cuvânt, că elaborarea acestui document era necesară astfel încât activitatea judecătorilor și procurorilor în spațiul online să nu afecteze încrederea cetățenilor în sistemul de justiție.

Îndrumarul cuprinde recomandări pentru magistrați în utilizarea spațiului social media, iar CSM susține că este primul document de acest gen adoptat la nivelul Uniunii Europene.

„Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat la data de 10 decembrie 2019 îndrumarul de bune practici privind activitatea judecătorilor și procurorilor în spațiul social media/platforme online elaborat în cadrul proiectului TAEJ – Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar. Elementul de noutate îl reprezintă faptul că acest îndrumar cuprinde recomandări pentru judecători și procurori în utilizarea spațiului social media și este primul adoptat de către un stat membru la nivelul Uniunii Europene. Până la acest moment a fost distribuit în număr de 5.000 de exemplare la nivelul instanțelor, parchetelor, iar în perioada următoare va fi retipărit în 8.000 de exemplare”, a afirmat judecătoarea Daniela Stăncioi, purtătoarea de cuvânt a CSM, într-o declarație de presă publicată pe pagina de Facebook a CSM.

Acesta a explicat că elaborarea acestui document era necesară astfel încât activitatea judecătorilor și procurorilor în spațiul online să nu afecteze încrederea cetățenilor în sistemul de justiție.

„De ce a fost necesar un îndrumar? De-a lungul timpului utilizarea spațiului social media de către judecători și procurori a ridicat numeroase provocări din punct de vedere etic. Pe măsură ce utilizarea platformelor sociale s-a transformat într-un fenomen aproape zilnic, analiza constrângerilor etice pentru utilizarea acestui spațiu de către judecători și procurori a devenit o preocupare necesară pentru CSM, aceasta cu atât mai mult cu cât activitatea noastră în spațiul online este vizibilă publicului, iar acest aspect, în anumite situații, poate afecta atât încrederea în sistemul de justiție, cât și imaginea de ansamblu a acestuia”, a mai declarat Daniela Stăncioi.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *