Inculpații aflați sub control judiciar vor fi monitorizați cu brățară electronică de la 1 octombrie
Guvernul a aprobat joi, 13 iunie, extinderea utilizării brățărilor electronice pentru monitorizarea inculpaților aflați sub control judiciar.
„Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înţeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor. Legea 146 din 2021, iniţiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violenţă domestică, în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele. Dar de la 1 octombrie vor putea fi monitorizaţi electronic şi inculpaţii faţă de care magistraţii dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune. Şi aceeaşi măsură se va putea aplica şi pentru inculpaţii faţă de care instanţa de judecată a luat măsura arestului la domiciliu”, a anunțat Alina Gorghiu într-o postare pe Facebook.
Legea este în vigoare, însă nu se aplică
„Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale” a intrat în vigoare începând cu data de 21 mai 2021, însă nu s-a putut aplica din cauza lipsei echipamentelor.
Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) ar trebui folosit pentru cei care execută arest la domiciliu, se află sub control judiciar sau pentru cei împotriva cărora au fost emise ordine de protecție.
„SIME se utilizează în scopul monitorizării electronice, cu ocazia:
a) executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauțiune;
b) executării măsurii arestului la domiciliu;
c) aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție;
d) aplicării ordinului european de protecție, în cazul în care România este stat emitent;
e) supravegherii la distanță”, se arată în textul legii.
Cine poartă în prezent brățări electronice
Monitorizarea se aplică, în primă fază, în sistem pilot, cazurilor în care sunt ordine de protecție pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, începând cu data de 1 octombrie 2022, în București și în județele Iași, Mureș și Vrancea.
„Monitorizarea electronică se aplică, în primă fază, în sistem pilot (…) începând cu data de 1 octombrie 2022 până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025”, se arată în textul ordonanței.
Astfel, din 1 octombrie 2022, monitorizarea se aplică etapizat, după cum urmează:
- prima etapă e în perioada 2022 – 2023: la nivelul municipiului București și al județelor Iași, Mureș și Vrancea;
- a doua etapă e în anul 2024: la nivelul județelor de la punctul anterior, la care se adaugă județelele Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea;
- a treia etapă e în anul 2025: la nivelul județelor de la ambele puncte de mai sus, la care se adaugă județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.
Cum funcționează
Sistemul de supraveghere electronică constă într-un kit care include brăţară prinsă de glezna ori în cazuri determinate de lege de încheietura mâinii agresorului, un telefon mobil înmânat agresorului, care are montat un sistem de urmărire şi pe care acesta este obligat să îl poarte, încărcat, asupra lui, în caz contrat declanşându-se alarma. Brăţara conţine elemente de siguranţă care nu permit agresorului să o îndepărteze. Un al doilea telefon este înmânat persoanei care este protejată, care va avea de asemenea obligaţia de a-l purta asupra sa.
Comentarii