Încrederea românilor în instituții a scăzut în anul 2022. Sociolog: Problema cea mai mare rămâne în interior – SONDAJ
Încrederea românilor în instituțiile politice naționale și europene a scăzut în anul 2022, pe fondul șocurilor care au acaparat spațiul public în ultima perioadă – războiul din Ucraina sau creșterea fără precedent a prețurilor – iar peste jumătate din cetățeni consideră că România trebuie să își vadă de problemele și interesele ei, se arată în ultimul Barometru de securitate a țării, publicat luni, 7 noiembrie, de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).
La 2 ani și 8 luni de la apariția pandemiei de coronavirus, după 8 luni de război în Ucraina și cu perspectiva unei crize economice fără precedent la orizont, încrederea românilor în instituții (europene și interne) este în scădere.
Astfel, în 2022, între 75% și 86.9% dintre români au „puțină” sau „foarte puțină” încredere în Parlament (86.9%), Guvern (82,6%) sau Președinte (75%), potrivit sondajului citat.
Cea mai mare încredere a românilor este în Biserică (65% au încredere „multă” și „foarte multă”) și în Armată (66% au încredere „multă” și „foarte multă”).
Totodată, în ceea ce privește instituțiile externe, cum ar fi NATO sau instituțiile Uniunii Europene, nivelul încrederii a scăzut pe parcursul anului 2022, față de valorile anului precedent.
Concret, 60% dintre români au „puțină” și „foarte puțină” încredere în Uniunea Europeană în anul 2022, față de 40% în anul 2021, în timp ce, în NATO, 45% dintre români au „puțină” și „foarte puțină” încredere anul 2022, față de 31% în anul 2021.
„Asistăm la un sentiment al publicului din România că a fost într-un fel trădat de istorie – practic, peste 20 de ani ni s-a spus că ne îndreptăm spre o lume a prosperității, că războaiele vor fi mai degrabă pe internet decât în realitate, dar în ultima vreme vedem că nu mai e așa”, a comentat sociologul Darie Cristea, cel care a coordonat barometrul de securitate a României.
Un alt aspect important care reiese din sondajul citat este că peste jumătate dintre români (51,1%) consideră că România ar trebui să își vadă în primul rând de problemele și interesele ei.
„Dilema acestui ipotetic suveranism este că nu îl ai cu cine să îl faci, pentru că e o scădere de încredere generalizată în instituțiile din România. În acest context, totuși încrederea în instituții internaționale și lideri internaționali este mai mare decât încrederea în liderii interni. Problema cea mai mare rămâne în interior”, a explicat reprezentantul LARICS.
Cum văd românii invazia rusă în Ucraina
Peste jumătate dintre români (51,1%) arată că Federația Rusă este principalul vinovat pentru situația de astăzi din Ucraina, în timp ce 26% susțin că vina aparține „mai mult Rusiei, dar și Ucraina are o parte din vină”.
Totodată, 68% dintre cetățeni consideră că nu s-a ajuns, încă, la un acord de pace din cauza Federației Ruse, iar 21% dau vina pe SUA sau pe Uniunea Europeană.
În schimb, aproximativ 77% dintre cetățenii români sunt „total de acord” sau „mai degrabă de acord” cu ideea că se acordă prea multă atenție războiului din Ucraina și „nu se vorbește despre alte probleme mai importante pentru oameni”.
Pe acest fond, 70% dintre români își doresc ca războiul să fie oprit „urgent”, chiar dacă acest lucru ar însemna că Ucraina își va pierde o parte din teritorii, în timp ce 28% consideră că Ucraina trebuie ajutată până când o să câștige războiul.
Dar 73,9% dintre români se arată deschiși să primească în continuare refugiați de război din Ucraina.
Printre cele mai mari temeri ale românilor, legate de războiul din Ucraina, se numără creșterea prețurilor (46,3%), amenințarea nucleară (22,9%) sau posibilitatea declanșării celui de-al Treilea Război Mondial (17%).
90% dintre români susțin că țara nu se îndreaptă într-o direcție bună
Aproximativ 90% (87,1%) dintre români arată că țara nu se îndreaptă într-o direcție bună, dar, din perspectiva cooperării internaționale, peste jumătate (47,1 % „total de acord” și 27,2% „mai degrabă de acord”) dintre cetățeni consideră că este mai bine în Uniunea Europeană decât în afara ei.
În ceea ce privește problemele cu care se confruntă, 47,7% dintre români arată că scumpirile resimțite în ultima perioadă au fost cauzate de „cei care conduc România”, alți 23,9% pun acest lucru pe fondul invaziei ruse în Ucraina, iar 28% consideră că are mai degrabă legătură cu deciziile și politicile Uniunii Europene.
Totodată, 29% dintre români au declarat că vor pleca din țară sau vor încerca să se ascundă în cazul unui posibil conflict armat pe teritoriul țării noastre. 32,3% dintre aceștia consideră că doar militarii trebuie să meargă la război.
Printre alte motive invocate de românii care ar refuza să lupte se numără familia (23% dintre cei care au răspuns), dar și corupția din țară (22,6%) sau ideea că „România este oricum în mâinile străinilor” (18,1%).
Barometrul LARICS, realizat în perioada 29 septembrie – 10 octombrie, pe un eșantion de 1.001 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și +65 de ani, poate fi consultat aici.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii