Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Incertitudine politică în Republica Moldova. Curtea Constituțională taie elanul partidului prezidențial spre anticipate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 februarie 2021

Curtea Constituțională a Republicii Moldova decis marți că decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea Nataliei Gavriliță în funcția de prim-ministru este neconstituțional. Totodată, judecătorii CCM au decis că președintele are obligația de a iniția noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui alt candidat la funcția de șef al executivului. 

În situația în care Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-ar fi dorit respingerea pentru a doua oară de către Parlament a candidaturii Nataliei Gavriliță, ce ar fi dus la declanșarea de alegeri anticipate, decizia Curții reprezintă o stavilă în această încercare.

Pe 11 februarie, Parlamentul a respins candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru. În aceeași zi, 54 de deputați (PSRM + Partidul Șor) din totalul de 101 au înaintat candidatura Marianei Durleșteanu. În schimb, Curtea a respins marți solicitarea socialiștilor de a aprecia dacă prin refuzul desemnării Marianei Durleșteanu președintele a încălcat Constituția.

Incertitudine pe scena politică

În contextul în care sondajele de opinie cotează pe primul loc, cu șanse de a face majoritatea, Partidul Acțiunea și Solidaritate, această formațiune este prima interesată de declanșarea alegerilor anticipate. De cealaltă parte, PSRM, Partidul Șor și Pro Moldova și-ar dori pe cât posibil amânarea alegerilor, în speranța că încrederea electoratului în partidul Maiei Sandu se va eroda. Un cuvânt greu de spus în această ecuație îl va avea Platforma Demnitate și Adevăr, partid plasat de sondaje în afara Parlamentului în eventualitatea alegerilor anticipate, și care l-a desemnat drept candidat la funcția de prim-ministru pe Andrei Năstase.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *