Thursday, August 11, 2022
Jurnalism corect


La 5 ani de când polițistul Bogdan Gigină a murit în timp ce îl ducea acasă pe Gabriel Oprea, judecătorii au decis că dosarul poate fi judecat pe fond

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 22 octombrie 2020 Etichete: ,

Tribunalul București începe, joi, procesul în procesul morții polițistului Bogdan Gigină, în care Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Deși este al doilea termen, primul a însemnat doar o amânare.

Oprea ar urma să fie întrebat dacă recunoaște acuzațiile și, prin urmare, dacă alege procedura simplificată. Greu de crezut, câtă vreme a spus în permanență că nu este responsabil de moartea tânărului polițist.

CITEȘTE ȘI: Cinci ani de când polițistul Bogdan Gigină a murit, în timp ce îi deschidea calea spre casă lui Gabriel Oprea. Bâlbele justiției în dosarul tragediei

”Începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus – cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră – însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.
În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Oprea Gabriel și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită” – DNA

Viteză sporită avea și Bogdan Gigină. 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă de întuneric și ploaie.

Fostul ministru de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și conferindu-și în mod discreționar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin” – DNA.

Oprea, de cealaltă parte, se consideră nevinovat și arată că nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale ministrului Afacerilor Interne şi fapta de ucidere din culpă.

Cazul a ajuns la Instanța Supremă, apoi la Judecătoria Sectorului 1, apoi la Tribunalul București. În 2019 s-a decis retrimiterea dosarului la DNA. O decizie definitivă de începere a procesului a fost dată abia în iulie 2020.

Foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW