Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Cinci ani de când polițistul Bogdan Gigină a murit, în timp ce îi deschidea calea spre casă lui Gabriel Oprea. Bâlbele justiției în dosarul tragediei

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 20 octombrie 2020 Etichete: ,

20 octombrie 2015, București. Polițistul Bogdan Gigină moare, la 28 de ani, după ce cade cu motocicleta într-o groapă săpată în mijlocul șoselei, în centrul orașului. Bogdan moare în timp ce gonește, pe ploaie, prin traficul Capitalei, să-i facă loc vicepremierului, ministrului, demnitarului, politicianului Gabriel Oprea. Bogdan moare în timp ce deschide calea coloanei oficiale care îl duce acasă pe vicepremierul, ministrul, demnitarul, politicianul Gabriel Oprea. Zece zile mai târziu, același Oprea este printre cei care coordonează intervenția în cea mai mare tragedie de după Revoluție: incendiul de la Colectiv.

20 octombrie 2020, București. Mama lui Bogdan Gigină așteaptă următorul termen în procesul morții copilului său. S-a obișnuit să fie plimbată între instituții dar încă speră că va veni și ziua în care va auzi, într-o sală de judecată ”condamnă pe…”. Fostul vicepremier, fostul ministru, fostul demnitar, politicianul Gabriel Oprea este retras într-un plan secundar. Până de curând a apărut la televizor. Bogdan nu mai e… de cinci ani.

”Au trecut cinci ani de când mama nu ţi-a mai auzit glasul, nu ţi-a văzut fetisoara, nu am mai făcut lucruri împreună… cinci ani goi, pustii, plini de dor, amărăciune, durere, furie, revoltă, neputinţă… Te iubim, Cosmin, până la sfârșit și dincolo de el!” – mama lui Bogdan Gigină (Facebook)

Coloana lui Oprea

Vina morală, spun mulți, îi aparține lui Gabriel Oprea. Procurorii l-au trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Cu greu, după aproape trei ani de la tragedie, forțați de instanța care le-a fixat termen până la care să finalizeze ancheta.

”Începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus – cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră – însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.
În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Oprea Gabriel și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită” – DNA

Viteză sporită avea și Bogdan. 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă de întuneric și ploaie.

Fostul ministru de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și conferindu-și în mod discreționar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin” – DNA.

Oprea, de cealaltă parte, se consideră nevinovat și arată că nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale ministrului Afacerilor Interne şi fapta de ucidere din culpă.

Cazul a ajuns la Instanța Supremă, apoi la Judecătoria Sectorului 1, apoi la Tribunalul București. În 2019 s-a decis retrimiterea dosarului la DNA. O decizie definitivă de începere a procesului a fost dată abia în iulie 2020.

Până acum, așadar, justiția s-a împiedicat în propriile picioare iar în procesul, aflat încă în faza de fond (deci fără o decizie în primă instanță, măcar), va avea loc abia al doilea termen pe 22 octombrie, la Tribunalul București.

Foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW