Wednesday, May 31, 2023
Jurnalism corect


Începând de azi, peste 130 de laboratoare autorizate pot emite certificate după testarea rapidă pentru COVID

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 9 decembrie 2021

Începând de joi, 9 decembrie, peste 130 de laboratoare autorizate vor putea emite rezultate la testarea COVID-19 cu validare rapidă, au informat autoritățile. La nivel național, sunt autorizate 132 astfel de laboratoare.

„În cea de-a doua etapă, rețeaua centrelor care vor putea emite rezultate cu validare rapida va fi extinsă la nivelul farmaciilor și medicilor de familie. În acest moment ei pot efectua teste COVID19 cu validare în 24 de ore”, potrivit sursei citate.

Întreaga rețea de puncte de testare cu validare rapidă va fi operațională până la sfârșitul lunii, promite Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Autoritățile au aprobat noi relaxări în contextul sărbătorilor de iarnă, care includ, între altele, că și persoanelor care prezintă un test rapid cu rezultat negativ pentru depistarea COVID-19 li se va permite accesul în magazinele neesențiale.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat miercuri, 8 decembrie, că testele COVID-19 vor fi raportate într-o bază de date a autorităților, ceea ce va permite generarea certificatului verde într-un timp cât mai scurt, pentru a facilita accesul populației în magazine.

„O persoană care se testează la un operator conectat la sistemul informatic național – de exemplu la medic sau la farmacie – rezultatul testului e introdus în sistemul informatic și, într-un interval scurt de timp, este posesorul unui certificat verde”, a declarat Alexandru Rafila, la finalul ședinței de guvern de miercuri, 8 decembrie.

Românii nu vor fi nevoiți să facă doar teste RT-PCR pentru a obține certificatul verde, ci și teste rapide antigen, dar doar la operatori economici care pot să le introducă în baza de date a autorităților, a explicat el.

„Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test. Nu. Discutăm de un certificat digital COVID cu toate cele trei elemente – vaccinare, trecere prin boală, testare. Când se scanează codul QR se certifică momentul testării şi faptul că acel test va fi valid, în funcţie de test – 48 sau 72 de ore. Nu este vorba despre persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci acelaşi QR cod care poate să fie citit la terminalele agenţilor economici”, a precizat ministrul Sănătății.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW