Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Încep lucrările de extindere a Aeroportului din Cluj

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 iunie 2023

Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj a anunțat marți, 20 iunie, demararea lucrărilor de execuţie pentru extinderea terminalului de pasageri plecări pe latura de nord.

Implementarea noului proiect presupune extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați. Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, urmând a fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.

În urma extinderii terminalului, Aeroportul Internațional Cluj va avea o suprafață mai mare dedicată procesării pasagerilor, ceea ce va duce la creșterea gradului de confort pentru pasageri și pentru angajații care își desfășoară activitatea în perimetrul aeroportuar.

Odată cu finalizarea lucrărilor, va  fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf, cu desfășurarea în condiții corespunzătoare a activității aeroportuare. În noua configurație, terminalul plecări și platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creștere, dar și numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă.

Proiectul prin care se realizează extinderea terminalului și a platformei pentru aeronave se află în analiză la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în vederea finanțării.

Valoarea totală a contractului de finanţare a proiectului este 365,7 milioane lei, din care valoarea cofinanţării Uniunii Europene este de 129,6 milioane lei.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a încheiat anul 2022 cu un număr de  2.645.000 de pasageri, cu 81% mai mult față de anul 2021. Raportat la anul 2019, înainte de pandemia Covid-19, Aeroportul Internațional Cluj a recuperat 90% din traficul de pasageri, consolidându-și poziția de primul aeroport regional al țării. Pentru 2023, se estimează un trafic de 3,1 milioane de pasageri.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW