Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Încep forajele pentru extinderea Magistralei 5 de metrou 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2023 Etichete: , , , , ,

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat autorizația de construire pentru efectuarea forajelor necesare în cadrul proiectului liniei de metrou Eroilor – Piața Iancului, parte a Magistralei 5.

Durata de execuţie prevăzută în autorizaţie este de 6 luni, fiind calculată de la data începerii efective a lucrărilor. Determinarea structurii solului va fi realizată exclusiv pe trotuare sau zone verzi. Prin urmare, lucrările de investigații geotehnice se vor executa de către proiectant în interiorul ariei cuprinse între zonele protejate, parcelări protejate, monumente istorice: bd. Elisabeta – Kogălniceanu, bd. Carol, bd. Magheru, bd. Brătianu, Parcul Cişmigiu, str. Jean-Louis Calderon – Polonă, str. Vasile Lascăr, bd. Hristo Botev, Calea Moşilor, str. Traian, Calea Victoriei, Vatra Luminoasă.

Extinderea Magistralei 5, o necesitate

„Atenție se închid ușile” s-a auzit pentru prima dată în cartierul bucureștean Drumul Taberei pe 15 septembrie 2020. Punerea în folosință a primei secțiuni a Magistrala 5 de metrou, Râul Doamnei – Eroilor, a facilitat transportul zilnic pentru câteva mii cetățeni, însă pentru mulți alții timpul de parcurs spre centrul orașului este destul de îndelungat, ceea ce îi face să opteze pentru alte mijloace de deplasare.

Pe lângă achiziția de noi rame, finalizată de Metrorex, care ar reduce timpul de succedare, cheia pentru a face Magistrala 5 și mai atractivă stă în deschiderea secțiunii 2, Eroilor – Piața Iancului, a cărei valoare este estimată la 3 miliarde lei, care va avea stație inclusiv la Piața Universității.

Studiul de fezabilitate pentru această secțiune este finalizat, iar pe 29 octombrie 2021 Metrorex a încheiat cu Asocierea Metrans (3TI Progetti – SWS Engineering – Coding) un contract pentru realizarea proiectului tehnic, pe baza căruia să fie lansată licitația pentru lucrări.

Conform Metrorex, proiectarea ar trebui finalizată în noiembrie 2023. Secțiunea Eroilor – Piața Iancului va avea o lungime de 5,4 km și șase stații: Hașdeu, Cișmigiu, Universitate, Calea Moșilor, Traian, Piața Iancului.

Magistrala 5

Magistrala 5 a Metroului București își propune să conecteze zona de sud-vest, traversând centrul orașului, cu zona Pantelimon, din zona de vest a orașului, creând o legătură între două zone dens populate ale orașului. Lungimea întregii linii va fi de 16,2 km și va cuprinde 22 de stații și un depou.

Pe 15 septembrie 2020 a fost dată în circulație cu călători Magistrala 5 Drumul Taberei – Eroilor, în lungime de de 6,871 km. Valoarea totală a proiectului este de 3,22 miliarde lei fără TVA. Primele contracte au fost semnate în anul 2011, iar termenul de finalizare inițial era stabilit până la finele lui 2015.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Noile trenuri de metrou pentru Magistrala 5 nu vor fi puse în circulație anul acesta

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii