Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Incendii de vegetaţie în mai multe judeţe – La Oteşani, în Vâlcea, focul s-a extins pe 210 hectare / În judeţul Cluj flăcările au afectat conducte de termoficare / Recomandările pompierilor

By news.ro , in Stirile zilei , at 6 februarie 2024 Etichete: , ,

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din mai multe judeţe se confruntă, în această perioadă, cu problema numeroaselor incendii de vegetaţie uscată. În Vâlcea, pompierii au acţionat, marţi, timp de câteva ore, pentru a lichida un astfel de incendiu care a cuprins o suprafaţă de 210 de hectare, în localitatea Oteşani, ameninţând mai multe locuinţe. În judeţul Cluj, flăcările care au cuprins vegetaţie uscată s-au extins la conducte de termoficare. Pompierii reamintesc cetăţenilor faptul ca sunt obligaţi să respecte normele privind protecţia mediului care interzic arderea vegetaţiei uscate.

Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă constată ”creşteri semnificative” ale solicitărilor pentru stingerea de incendii de vegetaţie uscată, existând zone în care focul se extinde pe zeci sau chiar sute de hectare, ameninţând zonele locuite.

Numai în judeţul Vâlcea, pompierii au intervenit, marţi, pentru gestionarea a 17 solicitări pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată la Oteşani, Prundeni, Ocnele Mari, Bălceşti, Sineşti, Berbeşti, Budeşti, Racoviţa, Mateesti, Pesceana, Mihaeşti, Drăgăşani, Lădeşti şi Băile Govora.

Cea mai dificilă intervenţie a fost cea de la Oteşani, unde focul s-a extins pe 210 de hectare, ameninţând să cuprindă 29 gospodării.

Şi în Prahova, pompierii au intervenit marţi pentru stingerea a 7 incendii de vegetaţie uscată, în localităţile Băneşti, Dumbrăveşti, Plopeni, Păcureţi, Brebu şi Drajna.

La Dâmboviţa, incendii de vegetaţie s-au produs, marţi, la Scheiu de Sus, Sălcioara şi Râu Alb de Jos.

În judeţul Cluj, un incendiu de vegetaţie uscată s-a extins la conductele de termoficare.

”Pompierii din cadrul Detaşamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea flăcărilor care s-au extins de la un incendiu de vegetaţie uscată la termoizolaţia de pe conductele de termoficare pe strada Fabricii din municipiul Cluj-Napoca”, a anunţat, marţi seară, ISU Cluj.

În acest context, pompierii amintesc cetăţenilor faptul ca sunt obligaţi să respecte normele privind protecţia mediului care interzic arderea vegetaţiei uscate.

Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

De asemenea nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Potrivit pompierilor, au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime, dar sunt şi cazuri în care arderile necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, din cauza fumului dens.

 

Comentarii