Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Înainte de inaugurare, metroul din Drumul Taberei a circulat pe la DNA | Povestea scandalului de corupție din jurul achiziției de trenuri pentru magistrala 5

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 16 septembrie 2020 Etichete: , , ,

Metroul din Drumul Taberei, inaugurat marți, cu ani întârziere, a fost legat și de un scandal de corupție. În 2015, procurorii de la Direcția Națională Anticorupție au trimis în judecată un angajat Metrorex și unul al unei societăți comerciale, ambii implicați în licitația pentru achiziția a 51 de noi trenuri de metrou, destinate magistralei din Drumul Taberei. În 2017, cei doi au fost condamnați definitiv de Curtea de Apel București.

Valeriu Picu, angajat al Metrorex și membru al comisiei de licitație, a fost acuzat de DNA de folosirea informațiilor ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

La rândul său, pentru această acuzație a fost trimis în judecată și Ovidiu Băncescu, angajat al unei societăți comerciale participante la licitație.

DNA: Licitație viciată

La data de 26 iunie 2014, Metrorex a lansat procedura de achiziție publică pentru atribuirea acordului – cadru ”Achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon”, având ca obiect cumpărarea de cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte șase vagoane).

Valoarea estimata a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 lei, sursa de finanțare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (B.E.I.) și de la bugetul de stat. Acordul – cadru urma a se perfecta cu un singur operator economic, pentru o durată de 84 luni.

În acest context, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, inculpatul Băncescu Ovidiu, reprezentant al uneia dintre societățile participante la licitație, l-a determinat pe inculpatul Picu Valeriu, membru al comisiei de licitație, să furnizeze, în mod continuu, informații cu caracter confidențial vizând desfășurarea licitației, reprezentanților uneia dintre societățile participante la licitație. Aceste informații se refereau inclusiv la ofertele și condițiile celorlalți contracandidați, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii de licitație. Informațiile confidențiale erau oferite atât în scopul adjudecării licitației de către firma respectivă, cât și pentru ca inculpatul Picu Valeriu să continue să încaseze foloase (contravaloarea traducerilor solicitate de reprezentantul firmei, inculpatul Băncescu Ovidiu și efectuate prin intermediul unei PFA aparținând unei rude a angajatului Metrorex)”, acuzau anchetatorii DNA.

Firma respectivă a fost desemnată câștigătoare, însă contractul de atribuire nu a fost încheiat din cauza suspendării procedurii, transmiteau procurorii la momentul trimiterii dosarului în judecată, în 2015.

Condamnările

În 2017, Valeriu Picu și Ovidiu Băncescu au fost condamnați la câte un an și șase luni cu suspendare de Curtea de Apel București, decizia fiind definitivă.

În cazul inculpatului Picu Valeriu, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”, au subliniat procurorii DNA, după sentință.

CITEȘTE ȘI: PSD și Marcel Ciolacu se întrec în procente privind lucrările de la M5 Drumul Taberei

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW