Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


În subsolurile fostei Securități: Cum arată carcera în care erau închiși „dușmanii poporului”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 22 decembrie 2019 Etichete: , , , ,

Românii au duminică ocazia să viziteze clădirea Comitetul Central al PCR, subsolurile în care erau încarcerați „dușmanii poporului” și biroul de unde dictatorul Nicolae Ceaușescu a condus România comunistă.

Curtea Comitetului Central al PCR

Urme de gloanțe în zidurile CC PCR

Mașinile emblematice din epoca „ceaușistă”

Turiștii au ocazia să vadă în cadrul vizitei, trei automobile emblematice pentru perioada de dinainte de 1989, respectiv mașina Miliției, mașina Securității și una din fostele mașini prezidențiale.

După cum știți, Dacia era cea mai întâlnită mașină din perioada anilor 70-80, o emblemă a industriei de mașini românești.

„Miliția”

„Mașina de Miliție era mașina vizibilă pe stradă, a organului de ordine și represiune”, explică agent șef de Poliție, Burcea Viorel, de la Direcția Regim Permise.  

Securitatea

Mașinile securității erau Dacii negre și, spune ghidul, „erau mai de temut decât cele de Miliție”.

„Mașina neagră, mașina Securității, de care toți ne speriam mai tare decât de mașina de miliție. În vizitele pe care le făcea Nicolae Ceaușescu, era însoțit de 10-20 de astfel de mașini negre. Aparțineau Securității și lumea se temea mai tare decât de cele de Miliție”, a mai spus agentul șef.

Mașină din flota prezidențială

În anul 1977, Nicolae Ceaușescu a renunțat să mai meargă cu această mașină deoarece era construită de un producător occidental.

„Mercedesul este o mașină care a făcut parte din flota prezidențială, mașină la care s-a renunțat în 1977. Dictatorul nu a mai dorit să folosească mașini occidentale. A folosit doar mașini de fabricație românească și a apelat la industria românească să-i construaiscă mașini limuzină, Aro, a avut o flotă de Aro limuzină și cu care a primit și delegații străine. L-a primit cu o mașină Aro chiar și pe Gorbaciov”, povestește ghidul.

Subsolurile fostei Securități

În subsolurile fostei securități erau aduși așa-zișii „dușmani ai poporului”, interogați și încarcerați. Clădirea dispunea de 14 celule și 4 izolatoare.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com