Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Impozitarea pensiilor speciale ajunge la vot în Camera Deputaților care este for decizional

By Andreea Traicu , in Fara categorie , at 23 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Impozitarea pensiilor speciale ajunge, luni, în Camera Deputaților care este for decizional. Asta după ce, săptămâna trecută, a trecut de votul Senatului, cu 76 de voturi „pentru” și 16 abțineri. Propunerea legislativă este inițiată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și vizează ca pensiile mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 30%, iar cele mai mari de 10.000 de lei, cu 50%.

În forma adoptată de Senat, pensiile speciale ale parlamentarilor scapă de impozitare pentru că sunt mai mici de 7.000 de lei. „Impactul pentru anul viitor este de aproximativ de jumătate de miliard de lei”, apreciază ministrul Finanțelor.

Pe de altă parte, senatorii USR au propus scăderea plafonului pentru taxarea pensiilor speciale de la 7.000 la 4.000 de lei, dar amendamentul lor nu a fost luat în seamă.

Câte pensii speciale se dau în România

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu este de aproape 9.200 de persoane, conform datelor centralizate de Casă Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei mai mulți, respectiv 3.600, sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora este de 18.000 de lei.
De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României beneficiază 850 de persoane care încasează lunar aproape 5500 de lei.
În ceea ce privește beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea și completarea Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, numărul acestora este de 820 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.400 de lei.
Alți beneficiari ai pensiilor de serviciu – cunoscute că fiind pensii speciale – sunt aviatorii, pentru care statul plătește 11.000 de lei lunar, cei care au lucrat la Curtea de Conturi – 600 de persoane – cu o pensie lunară de 4.300 de lei.
De asemenea, mai primește pensii speciale personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor pentru care pensia medie este de 4.024 de lei.

CSM, aviz negativ pe proiectul de impozitare a pensiilor speciale

Magistrații au dat aviz negativ impozitării pensiilor speciale, motivând că în acest fel se încalcă Constituția. Pensia medie a magistraților este de peste 18.000 de lei.
“Ignorând aceste garanții constituționale și opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub formă unei suprataxe pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor, încălcând astfel fără reținere independența obiectivă a magistraților din această perspectivă”, a precizat CSM într-un comunicat de presă.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/impozitarea-pensiilor-speciale-ajunge-la-vot-in-camera-deputatilor-care-este-for-decizional/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/impozitarea-pensiilor-speciale-ajunge-la-vot-in-camera-deputatilor-care-este-for-decizional/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *