Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 18 noiembrie 2022 Etichete: ,

La aproape 6 luni de când a fost arestat la domiciliu, Igor Dodon este din nou liber. Judecătorii Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova au decis vineri, 18 noiembrie, eliberarea din arest la domiciliu a fostului președinte al Republicii Moldova și plasarea acestuia sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara, relatează ZDG.md.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat percheziții, timp de mai bine de zece ore, în mai multe imobile deținute de Dodon și rudele lui.

Fostul președinte al Republicii Moldova este acuzat de procurori că, în perioada 2008 – 2009, în calitate de viceprim-ministru și ministru al economiei, ar fi semnat ilegal avizul în baza căruia directorul general al „Energocom” a încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania din Ungaria, în condițiile în care „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%.

Ca urmare a încheierii acestui contract, arătă procurorii, bugetul companiei de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 12 milioane dolari, sumă care ulterior ar fi fost transferată în conturile unor companii offshore.

Trimis în judecată într-un alt dosar

Nu sunt singurele probleme cu justiția pentru Dodon. Fostul președinte a fost trimis în judecată, pe 6 octombrie, într-un dosar penal în care este acuzat că ar fi acceptat mită de la oligarhul Vladimir Plahotniuc, președinte al Partidului Democrat la acea vreme.

Dodon este acuzat de procurori, pe baza înregistrărilor publicate de televiziunile lui Plahotniuc, că ar fi acceptat să primească între 600.000 și 1.000.000 de dolari de la fostul lider PDM între 600.000 și 1.000.000 de dolari pentru formarea unui guvern de coaliție și pentru a-l ajuta pe acesta să scape de dosarele penale care se aflau în instrumentare în Federația Rusă.

Sursa foto: Inquam Photos / Andrei Mardari

Comentarii