Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


ÎCCJ: Radu Mazăre a indus opiniei publice un sentiment de slăbiciune a statului român. A sfidat instanţa

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 5 iunie 2019 Etichete: , ,

Judecătorii instanței supreme susțin că Radu Mazăre a indus opiniei publice un sentiment de slăbiciune a statului român. Mai mult, magistrații precizează că Mazăre a sfidat și a indus în eroare instanța supremă.

ÎCCJ: A indus în opinia publică un sentiment de zădărnicire a actului de justiție

„Starea de pericol pentru ordinea publică derivă în speţă nu doar din gravitatea faptelor imputate inculpatului (trei infracţiuni de luare de mită, o infracţiune de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi o infracţiune de conflict de interese în formă continuată -12 acte materiale), precum şi din modalitatea şi împrejurările în care se susţine că au fost comise, ci şi din conduita pe care inculpatul a înţeles să o adopte după punerea sa în libertate şi, mai ales, după înlăturarea interdicţiei de a părăsi teritoriul României, acesta inducând în eroare şi, mai apoi, sfidând Înalta Curte, reuşind totodată să inducă în opinia publică un sentiment de slăbiciune a statului român şi de zădărnicie a actului de justiţie, care tinde să se amplifice, având în vedere alte cazuri notorii de sustragere a unor inculpaţi de sub puterea unor măsuri preventive ori de la executarea pedepsei”, scriu magistrații în motivarea confirmării arestării preventive.

Magistrații spun că prin părăsirea României și încălcarea controlului judiciar, Radu Mazăre a dat dovadă de „o vădită rea-credință”.

„În egală măsură, prin părăsirea teritoriului României şi refuzul de a se mai întoarce, inculpatul s-a sustras procesului penal în cadrul căruia s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar, fiind vorba despre o sustragere de la judecată, în condiţiile în care prezenţa sa în această fază procesuală este obligatorie, fapt care derivă din obligaţia instituită în art.215 alin.1lit.a Cod procedură penală”, se arată în motivare.

În această cauză, Radu Mazăre a fost condamnat, în primă instanţă, la 9 ani şi 10 luni de închisoare. Fostul primar al Constanţei a fost adus în urmă cu mai bine de o săptămână din Madagascar, avand de executat o pedeapsă definitivă de 9 ani.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *