Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


ÎCCJ, așteptată să dea verdictul în procesul Kovesi vs Secția Specială / Fosta șefă a DNA îi cere Adinei Florea să îi soluționeze mai repede dosarul

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 27 ianuarie 2021

Înalta Curte de Casație și Justiție este așteptată să se pronunțe miercuri în procesul intentat de fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, împotriva Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Prim-procurorul șef european cere urgentarea soluționării dosarului în care a fost pusă sub control judiciar în timp ce candida pentru șefia Parchetului European (EPPO).

Potrivit portalului ÎCCJ, procesul a fost deschis de Kovesi înainte de Crăciun, iar primul termen din proces a fost pe data de 20 ianuarie.

CITEȘTE ȘI: Laura Codruța Kovesi, ultimele detalii despre EPPO: În general, suntem gata de lucru

Doi ani de la inculpare

Laura Codruța Kovesi a fost inculpată și pusă sub control judiciar de Secția Specială în martie 2019 pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, în cazul extrădării lui Nicolae Popa.

La scurt timp, Instanța Supremă a revocat măsura și a desființat, practic, acuzațiile.

Judecătorul de drepturi și libertăți reține neîndeplinirea condițiilor necesare începerii urmăririi penale în personam și punerii în mișcare a acțiunii penale (lipsa de claritate a acuzațiilor, aspect ce echivalează cu inexistentă notificării oficiale, existența unui caz de stingere sau împiedicare a exercitării acțiunii penale, lipsa probelor), nemotivarea ordonanței prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, impunerea altor obligații decât cele expres și limitativ prevăzute de lege. Toate aceste vicii se subsumează unor condiții de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiză elementelor ce țin de temeinicie”, potrivit motivării din 2019.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt procurorii care se luptă să ajungă lângă Kovesi la Parchetul European

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW