Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Laura Codruța Kovesi, ultimele detalii despre EPPO: În general, suntem gata de lucru

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 26 ianuarie 2021

Laura Codruța Kovesi a anunțat că Parchetul European (EPPO) este, în general, gata de lucru, menționând, totuși, că întâmpină o problemă privind deficitul de personal ce ar urma să sprijine munca procurorilor în Camerele Permanente ale structurii. EPPO ar urma să se ocupe de aproximativ 2.000 de cazuri pe an, potrivit prim-procurorului șef european. 

Din 130 de poziții disponibile, 112 sunt deja ocupate și procedura de selecție este pe calea cea bună. Sistemul de gestionare a dosarelor este pregătit. În general, sediul EPPO și echipa EPPO sunt gata de lucru”, a declarat Laura Codruța Kovesi, în cadrul unei dezbateri din Parlamentul European.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt procurorii care se luptă să ajungă lângă Kovesi la Parchetul European

Fosta șefă a DNA a precizat că toate statele membre ale Uniunii Europene au finalizat procesul de adaptare a legislației naționale la legislația Parchetului European. În plus, EPPO a semnat un acord de lucru cu Interpol și se află în discuții cu OLAF și Eurojust privind colaborările instituționale.

Prim-procurorul șef european susține că a informat Comisia Europeană cu privire la deficitul de personal.

A trebuit să revizuim bugetul cu privire la problemele de personal. Avem nevoie de personal pentru a sprijini munca procurorilor în Camerele Permanente. Colegiul EPPO a informat Comisia cu privire la acest risc(…)Lipsește numirea procurorilor delegați. Am putut numi 18 procurori delegați, din 4 state participante. Obiectivul nostru este să avem 140 de astfel de procurori delegați. Unul dintre motive pentru această întârziere este lipsa acordului pentru numărul procurilor delegați din Cipru și Finlanda”, a adăugat Kovesi.

CITEȘTE ȘI: Au început interviurile candidaților pentru funcția de procuror european în România

În România, Ministerul Justiției a început interviurile pentru funcția de procuror european delegat. Din Comisia de selecție fac parte Stelian ion, ministrul Justiției, Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anca Jurma, procuror DNA și Gheorghe Bocșan, procuror PICCJ.

Care va fi domeniul de activitate al EPPO

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE. În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiției.

Calendarul procedurii de selecție

„În continuare, procedura de selecție se va desfășura potrivit următorului calendar:

25-28.01.2021 – Interviul în fața Comisiei de selecție;

29.01.2021 – Afișarea rezultatelor selecției;

29-02.02.2021 – Transmiterea listei candidaților pentru funcția de procuror european delegat Procurorului-șef european”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW