Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ICCJ a admis reabilitarea fostului ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob-Ridzi

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 5 iunie 2024

Instanța a admis cererea de reabilitare judecătorească formulată de fostul ministru al Tineretului și Sportului, Monica Maria Iacob Ridzi, care fusese condamnată la 5 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, în dosarul „2 Mai”.

Monica Maria Iacob Ridzi a fost condamnată la 5 ani de închisoare printr-o sentință din 27 ianuarie 2014, pronunțată de ICCJ – Secția Penală. Sentința a devenit definitivă prin decizia penală din 16 februarie 2015 a ICCJ.

„Admite cererea de reabilitare judecătorească formulată de persoana condamnată Iacob Ridzi Monica Maria. Dispune reabilitarea judecătorească a persoanei condamnate Iacob Ridzi Monica Maria cu privire la condamnarea de 5 (cinci) ani închisoare dispusă prin sentinţa penală nr.73 din 27 ianuarie 2014 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr.3721/1/2011, definitivă prin decizia penală nr. 24 din 16 februarie 2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2616/1/2014. După rămânerea definitivă a hotărârii de reabilitare se vor efectua mențiuni corespunzătoare pe ambele exemplare ale hotărârii judecătorești prin care s-a pronunțat condamnarea pentru care s-a dispus reabilitarea. Încetează decăderile, interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea cererii de reabilitare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 04 iunie 2024.”, potrivit deciziei pronunțate marți.

În anul 2015, Monica Iacob Ridzi a fost condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul „2 Mai”, pentru manifestările organizate în anul 2009, de Ziua Națională a Tineretului. Sentința a fost pronunțată de un complet de cinci judecători de la ICCJ.

Pe lângă Monica Iacob Ridzi, în același dosar au fost judecate și condamnate alte 11 persoane, printre care foști angajați ai Ministerului Tineretului, administratori de firme și colaboratori. Aceasta a fost găsită vinovată după ce procurorii DNA au acuzat-o că, în 2009, a plătit servicii fictive unor companii preferențiale pentru organizarea manifestărilor de Ziua Tineretului, ceea ce a adus un prejudiciu de peste 600.000 de euro Ministerului Turismului.

Monica Iacob a fost eliberată condiționat în noiembrie 2017, după ce a executat doi ani și opt luni din pedeapsa de cinci ani de închisoare. Restul pedepsei a fost executat în libertate, sub supraveghere.

În ceea ce privește dosarul „2 Mai”, până la 16 ianuarie 2023, ANAF a reușit să recupereze 75% din prejudiciul stabilit de instanță, adică suma de 2.057.046 lei, din totalul de 2.736.934 lei datorată Ministerului Tineretului și Sportului. Fostul ministru și ceilalți complici au contribuit la returnarea acestei sume.

 

Foto: Facebook Monica Iacob Ridzi

Comentarii