Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum pot obține tinerii teren gratuit de la stat pentru a-și construi o casă

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 22 mai 2024 Etichete: , ,

Într-o inițiativă mai puțin cunoscută, destinată sprijinirii tinerilor și stimulării construcțiilor personale, statul român le oferă tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani posibilitatea obținerii unui teren gratuit pentru construirea unei case. 

Legea nr. 15/2003 prevede mai multe condiții de eligibilitate pentru categoria de vârstă căreia i se adresează, și indică procesul exact pe care tinerii îl pot parcurge pentru a obține un teren gratuit, de la stat. Iată ce trebuie să știți:

Vârsta și proprietățile deținute

Solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă vârsta cuprinsă între 18-35 de ani
  • să nu dețină și să nu fi deținut anterior o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe, atât în localitatea unde solicită terenul, cât și în alte localități

Suprafața terenurilor ce pot fi atribuite

Suprafața terenurilor ce pot fi obținute de către solicitanți diferă în funcție de tipul localității:

  • între 150 și 300 m2 în sectoarele din București
  • între 250 și 400 m2 în orașe
  • între 250 și 1.000 m2 în comune și sate

Procedura de obținere a terenului

Depunerea cererii

Solicitanții trebuie să depună o cerere la consiliul local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului în care domiciliază. Cererea trebuie să conțină următoarele documente:

  • numele, prenume și domiciliul solicitantului
  • copie de pe certificatul de naștere
  • copie de pe cartea de identitate
  • declarație pe propria răspundere că nu dețin și nu au deținut în proprietate o locuință sau un teren destinat construirii unei locuințe, atât la data depunerii cererii, cât și la data rezolvării acesteia.
Evaluarea și aprobarea cererii

Consiliul local este cel care va evalua cererea și va decide, prin hotărâre, dacă solicitantul este eligibil pentru a primi terenul în folosință.

Obligațiile beneficiarilor

Demararea construcției

Beneficiarii trebuie să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului, conform prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. În caz contrar, consiliul local poate retrage dreptul de folosință asupra terenului.

Posibilitatea de achiziționare a terenului

După finalizarea construcției, proprietarul locuinței poate solicita consiliului local vânzarea directă a terenului. Prețul de vânzare este stabilit printr-o expertiză tehnică realizată de un expert evaluator autorizat și aprobată de consiliul local.

Credite pentru construcție

Potrivit aceleiași legi, tinerii care construiesc locuințe pe terenul atribuit de către stat, pot beneficia de credite, conform Legii locuinței nr. 114/1996.

Tinerii au, așadar, oportunitatea de a-și construi propria locuință pe un teren oferit gratuit de către stat. Prin respectarea condițiilor legale, administrative și de eligibilitate, tinerii pot beneficia de sprijinul oferit de stat.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii