Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Hub-ul umanitar destinat refugiaților din Ucraina devine funcțional, începând de astăzi

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 9 martie 2022

Hub-ul umanitar destinat refugiaților din Ucraina pe care România îl va găzdui va deveni operațional începând de miercuri, 9 martie, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Acesta va fi localizat în județul Suceava.

„După cum s-a anunțat deja, România va găzdui un hub umanitar destinat refugiaților din Ucraina, dar și nevoii de ajutor pe care țara vecină aflată sub agresiunea militară rusă le resimte. Azi, hub-ul umanitar din Suceava va deveni funcțional. Primul transport va ajunge în această locație, unde vor fi prezenți comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, șeful departamentului de protecție civilă și șeful DSU, Raed Arafat”, a declarat, într-un briefing de presă, Dan Cărbunaru.

ISU Suceava a precizat, în cursul acestei dimineți, că centrul logistic european pentru ajutoarele umanitare destinate Ucrainei va fi organizat la Parcul Industrial Bucovina, în apropierea Aeroportului Suceava.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat joi, 3 martie, de la București, că Uniunea Europeană va aloca 500 de milioane de euro ca ajutor pentru refugiații din Ucraina, în contextul în care România devine centru pentru colectarea și transportul donațiilor internaționale pentru Ucraina.

„Vom aloca cel puțin 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru asistență umanitară. Vor veni și mai mulți (bani – n.red.).

Înființăm un centru umanitar pentru Ucraina în România. Vă mulțumim că direcționați ajutoarele primite din toată Europa către punctele de trecere a frontierei către Ucraina”, a transmis pe contul de Twitter Ursula von der Leyen.

Ulterior, ea a oferit mai multe detalii, într-o conferință de presă susținută alături de președintele Klaus Iohannis.

„500 de milioane de euro au fost alocați din bguetul UE pentru a face față consecințelor devastatoare ale acestui război atroce. Împreună cu dvs am instalat un centru de ajutor umanitar care ne ajută să redirecționăm sprijinul pe care îl primim din toate statele membre ale UE aici în România, pentru puncte de trecere a frontierei specificie. Este un ajutor uriaș pe care dvs. îl furnizați, este un număr foarte mare de cetățeni ucraineni care caută refugiu în România.

(…) Nu vom uita de solidaritatea poporului român în aceste momente esențiale. Pe lângă sprijinul nostru constant pentru Ucraina, vom institui sancțiuni foarte dure împotriva Federației Ruse, ca să îi reducem capacitatea de a-și ataca vecinii. Am instituit deja sancțiuni fără precedent, iar în cazul în care se înrăutățește situația, noi suntem pregătiți să facem față”, a detaliat șefa CE.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a menționat că a discutat cu Ursula von der Leyen despre „intensificarea sprijinului, mai ales umanitar pentru Ucraina”.

„Vreau să-i mulțumesc președintei Comisiei Europene pentru susținerea acordată pentru înființarea unei facilități logistice pe teritoriul României, un hub, un centru, care să permită transportul donațiilor (…) Lucrăm împreună pentru operaționalizarea cât mai rapidă a acestui centru. În ce privește situația refugiaților de la frontieră, președinta CE știe că România va depune toate eforturile posibile pentru a acorda ajutor oricărui refugiat”, a adăugat președintele țării.

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *