Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Hrana a devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului, acuză Ursula von der Leyen

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 iunie 2022

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a acuzat miercuri, 8 iunie, că hrana a devenit parte din arsenalul de teroare al Federației Ruse, în contextul invaziei în Ucraina. Ea a subliniat că doar în acest an, aproximativ 275 de milioane de persoane din întreaga lume vor fi expuse riscului de insecuritate alimentară.

„Invazia rusă în Ucraina are reverberații în întreaga lume. Nu este vorba doar despre impactul acesteia asupra economiei, geopoliticii și arhitecturii de securitate. Este vorba despre viețile și mijloacele de subzistență a milioane de oameni din întreaga lume. Milioane de oameni care se tem că nu își vor putea permite să își încălzească locuințele și să își hrănească copiii mâine.

Cifrele sunt clare. Numai în acest an, aproximativ 275 de milioane de persoane din întreaga lume vor fi cel puțin expuse riscului de insecuritate alimentară, de a nu ști de unde să își procure hrana începând de mâine. Iar într-o lume inflaționistă, în care ne aflăm acum, acest risc și aceste cifre pot scăpa rapid de sub control”, a atras atenția șefa CE.

Von der Leyen a evocat și provocările care urmează să vină, în contextul crizelor care se suprapun la nivel mondial.

„Ne confruntăm cu o coliziune de crize, care vor amplifica insecuritatea alimentară și dificultățile legate de datorii în întreaga lume. Unele dintre acestea sunt o moștenire a pandemiei și probleme mai largi legate de costul vieții. De exemplu, prețurile în creștere ale energiei care au dus la creșterea costurilor îngrășămintelor sau a costurilor de transport al exporturilor. Altele sunt pe termen mai lung și structurale, cum ar fi efectele condițiilor meteorologice extreme legate de schimbările climatice”, a explicat ea.

Totodată, președinta Comisiei Europene a menționat că indiferent dacă sunt ciclice sau structurale, toate aceste efecte au un lucru în comun: „sunt agravate masiv – și în mod deliberat – de războiul lui Putin”.

„Acesta este un asediu (…) calculat al lui Putin asupra unora dintre cele mai vulnerabile țări și persoane din lume. Și, prin urmare, alimentele au devenit acum parte din arsenalul de teroare al Kremlinului. Iar noi nu putem tolera acest lucru”, a subliniat ea.

Von der Leyen a mai aădugat că, în momentul de față, există aproximativ 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina.

„Este de datoria noastră să demontăm dezinformarea Rusiei. Sancțiunile noastre nu se referă la produsele alimentare de bază. Ele nu afectează comerțul cu cereale, sau cu alte alimente, între Rusia și țările terțe. Iar embargoul portuar are în mod specific scutiri complete pentru bunurile agricole. Așa că haideți să rămânem la adevăr: războiul de agresiune al lui Putin este cel care amplifică criza alimentară. Nimic altceva”, a mai punctat șefa CE.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 38642 additional Information to that Topic: mainnews.ro/hrana-a-devenit-parte-din-arsenalul-de-teroare-al-kremlinului-acuza-ursula-von-der-leyen/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *