Sunday, December 4, 2022
Jurnalism corect


Paradoxuri în stabilirea statelor pentru care este necesară carantina la sosirea în țară

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 august 2021

Lista statelor și teritoriilor pentru care este necesară carantina obligatorie la sosirea în țară este stabilită săptămânal pe baza incidenței cazurilor raportate la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

În cazul care au tranzitat recent un stat aflat în „zona roșie” unde rata de incidență depășește pragul de 3 la 1.000 de locuitori, persoanele nevaccinate intră obligatoriu în carantină. În cazul statelor și teritoriilor cu rată de incidență situată între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori, persoanele nevaccinate pot scăpa de carantină prezentând rezultatul negativ al unui test COVID sau dovada trecerii prin boală. Sub pragul de 1,5 la mie nu se pune problema carantinei.

Risc de infectare scăzut în statele din lumea a treia?

Până aici, totul pare limpede, însă analizând lista statelor incluse în „zona roșie” și „zona galbenă” în contrapartidă cu cele din „zona verde” putem observa că primele două categorii sun populate cu precădere de state occidentale, unde rata de vaccinare a depășit pragul de 60%, în timp ce a treia categorie, unde teoretic riscul de infectare ar fi minim, se regăsesc cu precădere state din lumea a treia, dictatoriale sau cu democrații slabe. Asta înseamnă că statele din lumea a trei au știut să se ferească mai bine de SARS-CoV-2 decât statele occidentale? Nicidecum, ținând cont că multe state africane nu au reușit să eradice nici măcar malaria.

Vezi aici lista statelor în funcție de incidență

De pildă, Franța se regăsește în „zona roșie”, cu toate că în această țară rata de vaccinare cu prima doză este de peste 66%, Spania, unde s-au vaccinat 72% dintre cetățeni, Țările de Jos, cu o rată de vaccinare situată aproape de pragul imunității colective de 70% sau Portugalia – 71%.

În același timp, în „zona verde” avem Yemen, o bază puternică pentru organizația teroristă al-Qaeda, unde doar 1% dintre cetățeni s-au vaccinat și unde media testelor efectuate este de aproximativ 5.700 la 1 milion de persoane, și state cu rate de vaccinare infime: Niger – 1,7%, Republica Centrafricană – 1,6% și Ciad – 0,2%. În plus, în „zona verde” regăsim state dictatoriale, cum ar fi Bielorusia sau Siria, ceea ce înseamnă că veridicitatea raportărilor poate fi pusă serios la îndoială. Tot aici se află și Tanzania, stat situat în estul Africii, unde autoritățile publică extrem de rar date privind pandemia. În prezent, conform listei CNSU, incidența cazurilor în ultimele 14 zile în Tanzania este 0, deci cei care sosesc din această țară nu vor fi plasați în carantină, indiferent dacă au făcut sau nu vaccinul.

Propunerea profesorului Cristian Pîrvulescu

O astfel de situație a fost remarcată și de Cristian Pîrvulescu, profesor de Științe Politice la Școala de Științe Politice și Școala Națională de Studii Politice și Administrative, care propune corelarea listei statelor cu risc epidemiologic cu cea a statelor nesigure, elaborată la nivelul Uniunii Europene.

„Eu am o problemă cu informații provenite din aceste state. De obicei se iau în considerare informațiile oficiale, însă potrivit surselor jurnalistice, există între de patru ori și de zece ori mai multe cazuri. În Africa avem în nord și sud două țări democratice – Tunisia și Africa de Sud – unde epidemia este într-o fază foarte puternică. Informațiile din statele autoritare sunt lacunare, iar din punctul acesta de vedere, trebuie să fim reticenți. Există la nivelul UE o listă a statelor nesigure, în ceea ce privește lista statelor nesigure. Cred că o corelație între lista statelor nesigure și lista statelor cu risc epidemiologic poate fi făcută, pornind de la această supoziție. Dictaturile refuză în general să accepte că au probleme”, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu.

Sursa foto: Inquam photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW