Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Hamas recunoaște că a făcut „greșeli” care au dus la moartea unor civili în timpul atacului asupra Israelului

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Organizația palestiniană Hamas a recunoscut pentru prima dată duminică, 22 ianuarie, că a comis „greșeli” care au condus la decesul unor civili în timpul atacului asupra Israelului din 7 octombrie. Acest atac a generat un conflict în Fâșia Gaza, soldat cu peste 25.000 de decese, conform informațiilor furnizate de AFP.

Într-un document de 20 de pagini, în care își expune „versiunea evenimentelor”, Hamas susține că operațiunea „Invadarea al-Aqsa” a reprezentat un „pas necesar” și un „răspuns normal” la ocupația israeliană.

„Este posibil să se fi făcut greşeli” în „haosul” provocat de „prăbuşirea bruscă a aparatului de securitate şi militar” la graniţa dintre Israel şi Gaza, recunoaşte mişcarea.

Cu toate acestea, organizația neagă că ar fi avut ca țintă civili, facând excepție pentru situațiile în care s-a întâmplat „din greșeală” sau în timpul confruntărilor cu forțele de ocupație. Bilanțul acestui atac asupra posturilor militare, localităților și participanților la un festival de muzică a înregistrat peste 1.140 de decese, majoritatea fiind civili, conform unui raport realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene. Diverse înregistrări video postate după această operațiune prezintă bărbați înarmați care comit acte de violență împotriva civililor.

În plus, aproximativ 250 de persoane au fost răpite și transportate în Gaza, dintre care aproximativ o sută au fost eliberate la sfârșitul lunii noiembrie în cadrul unui schimb cu prizonieri. Conform informațiilor furnizate de Israel, încă există 132 de ostatici în teritoriu, dintre care 28 ar fi decedat.

Acest atac, caracterizat prin violență și amploare fără precedent în istoria țării, a declanșat o ofensivă aeriană și terestră israeliană împotriva micului teritoriu, soldată cu peste 25.000 de decese, în marea lor majoritate femei, copii și adolescenți.

În cadrul documentului său, Hamas, desemnată drept organizație teroristă de Statele Unite și Uniunea Europeană, solicită „oprirea imediată a agresiunii israeliene”. În schimb, Israelul, având ca obiectiv „eliminarea” mișcării islamiste din Gaza, refuză încetarea ostilităților fără eliberarea ostaticilor.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a respins „categoric” „condițiile” impuse de Hamas, afirmând că aceasta solicită „încetarea războiului, retragerea forțelor noastre din Gaza” și „eliberarea tuturor criminalilor și violatorilor”.

foto: X Reuters

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW