Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Israelul lansează pliante în încercarea de a-i localiza pe ostaticii din Gaza

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Armata israeliană a efectuat sâmbătă bombardamente asupra mai multor obiective din Fâșia Gaza și, în același timp, avioanele sale au dispersat pliante cu scopul de a încuraja populația palestiniană să contribuie la localizarea ostaticilor răpiți pe 7 octombrie de către combatanți înarmați, conform informațiilor Reuters.

Militanți palestinieni s-au angajat în confruntări cu tancurile în suburbiile estice ale orașului Jabaliya, situat în partea de nord a Fâșiei Gaza. Această acțiune a avut loc în momentul în care armata israeliană începea retragerea trupelor, conform relatărilor provenite de la mai mulți martori citați de Reuters. Armata israeliană a informat că forțele sale aeriene au efectuat atacuri asupra grupurilor de militanți care încercau să planteze bombe și să lanseze rachete înspre tancurile lor.

În zona Khan Younis, unde Israelul afirmă că a intensificat operațiunile împotriva Hamas, martorii au raportat că tancurile au efectuat bombardamente în timpul nopții în apropierea spitalului Nasser. Acest spital reprezintă ultima unitate medicală de amploare funcțională din Fâșia Gaza. Israelul a justificat acțiunile afirmând că luptătorii Hamas operează din zonele spitalicești și din împrejurimile acestora, o afirmație respinsă de către Hamas și personalul medical.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății din Gaza, atacurile israeliene au provocat decesul a 165 de persoane și rănirea altor 280 în ultimele 24 de ore, crescând la aproximativ 25.000 numărul total deceselor atribuite operațiunilor israeliene începând cu ofensiva declanșată după atacul Hamas din 7 octombrie. Acest bilanț nu distinge între civili și combatanți.

Lansată ca răspuns la atacul Hamas, în care autoritățile israeliene susțin că au fost ucise 1.200 de persoane și aproximativ 250 au fost răpite, ofensiva israeliană în Fâșia Gaza a provocat distrugeri semnificative în întregi cartiere ale enclavei. Aproximativ 2,3 milioane de locuitori au fost strămutați, generând o criză umanitară, conform Organizației Națiunilor Unite.

În Rafah, unde trăiesc peste un milion de palestinieni, Israelul a distribuit pliante cu fotografii ale celor 33 de ostatici și numele lor scrise în arabă, îndemnându-i pe cei strămutați să ia legătura cu autoritățile israeliene. Mesajul de pe pliante spune: „Doriți să vă întoarceți la casele voastre? Dați un telefon dacă recunoașteți pe vreunul dintre ei.”

Mai mult de o sută de ostatici au fost eliberaţi în timpul unui scurt armistiţiu stabilit în noiembrie. Potrivit Israelului, 132 sunt încă în Gaza, iar 27 dintre ei au murit.

„Ei cer ajutorul populaţiei pentru că nu reuşesc să îşi ia ostaticii din mâinile rezistenţei”, a comentat Abu Ali, din nordul Fâşiei Gaza, implorându-l pe premierul Benjamin Netanyahu să pună capăt „războiului său” dacă vrea să recupereze ostaticii.

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW