Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Hamas: „Nicio șansă” ca ostaticii să se întoarcă în Israel după ce Netanyahu a respins cererile

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Perspectiva unui acord de eliberare a ostaticilor rămași în posesia Hamas pare puțin probabilă după ce un oficial Hamas a declarat că respingerea de către Benjamin Netanyahu a condițiilor lor, inclusiv încetarea ofensivei militare în Gaza, înseamnă că nu există „nicio șansă” pentru întoarcerea lor, relatează The Guardian.

Netanyahu respinsese condițiile Hamas, care includeau lăsarea grupării la putere și retragerea completă a Israelului din teritoriu. Situația a creat un impas în negocierile privind eliberarea celor aproximativ 130 de prizonieri israelieni.

Netanyahu se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari pentru a asigura eliberarea ostaticilor, dar a spus într-o declarație că cererile Hamas includ „retragerea forțelor noastre din Gaza, eliberarea tuturor criminalilor și violatorilor … și lăsarea Hamas intactă”.

„Resping categoric termenii de predare a monștrilor din Hamas”, a adăugat el.

Membrii familiilor ostaticilor au inițiat duminică seara un protest în fața locuinței private a lui Benjamin Netanyahu din Ierusalim. Forumul Ostaticii din Israel și al familiilor dispărute a declarat că protestul va persista până când premierul va accepta un acord pentru întoarcerea ostaticilor. În plus, grupul de susținere l-a îndemnat pe Netanyahu să afirme în mod explicit că civilii, soldații și alte persoane răpite în incidentul din octombrie nu vor fi abandonate.

În cadrul unui acord negociat la sfârșitul lunii noiembrie de Statele Unite, Qatar și Egipt, peste 100 dintre cei aproximativ 240 de ostatici luați în captivitate în Gaza în timpul unui atac al militanților Hamas la 7 octombrie au fost eliberați în schimbul eliberării a 240 de palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Eforturile de a stabili o nouă încetare a focului au eșuat de la conflictul inițial, Netanyahu exprimându-și angajamentul de a continua ofensiva în Gaza până la obținerea unei „victorii totale”. Criticii din Israel au pus sub semnul întrebării eficiența războiului, citând obiective nerealiste și acuzându-l pe premier de indecizie.

Netanyahu și-a reiterat poziția împotriva unui stat palestinian, subliniind necesitatea unui control de securitate israelian complet la vest de râul Iordan. În plus, el a respins apelul lui Joe Biden pentru un stat palestinian după război, afirmând că Israelul trebuie să mențină controlul de securitate asupra Gaza pentru a preveni amenințările.

Duminică, ministerul sănătății din Gaza a anunțat că războiul Israelului împotriva Hamas a ucis 25.000 de palestinieni, iar șeful ONU, António Guterres, a descris amploarea crimelor civile ca fiind „sfâșietoare și absolut inacceptabilă”.

Cele mai multe dintre victime au fost femei și copii, a declarat ministerul, iar alte mii de cadavre vor rămâne probabil nenumărate sub dărâmături în Gaza.

foto: X

Comentarii