Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul vrea să oblige Primăria Capitalei să-și achite datoriile către Termoenergetica 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 iulie 2022

Direcția Generală a Finanțelor Publice București va aloca către bugetul Primăriei Capitalei cotele defalcate din impozitul pe venit numai pentru plata datoriilor de 397 milioane lei către furnizorul de energie termică, compania municipală Termoenergetica, potrivit unui ordin comun al Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării, pus în dezbatere publică. 

O scumpire care nu ajunge

Anul trecut tariful întreg pentru termoficare a fost de 505 lei/gigacalorie, TVA inclus, sumă din care bucureștenii aveau de achitat 163 lei, restul fiind subvenție din partea Primăriei Capitalei. După ce ANRE a aprobat Elcen, principalul producător al energiei termice în București, majorarea tarifelor cu 86%, pe cale de consecință, și Termoenergetica a solicitat o creștere de la 505 lei la 990 lei cu TVA.

Numai că, între timp, a intrat în vigoare reducerea TVA la 5% pentru energia termică, astfel că prețul plătit de clienții Termoenergetica a ajuns la 143 lei/gigacalorie. Locuitorii Capitalei au beneficiat doar în această iarnă de acest tarif de „dumping”, pentru că diferența între 143 lei și 860 lei, tariful real al gigacaloriei după reducerea TVA, tot trebuia suportat de undeva. Astfel, Consiliul General a adoptat majorarea la 346,5 lei / Gcal a tarifului.

În bugetul Capitalei pe anul 2022, primăria condusă de Nicușor Dan a alocat doar 987 milioane lei pentru plata subvenției la termie, la fel ca anul trecut, în condițiile în care necesarul este de 2,11 miliarde lei.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/guvernul-vrea-sa-oblige-primaria-capitalei-sa-si-achite-datoriile-catre-termoenergetica/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/guvernul-vrea-sa-oblige-primaria-capitalei-sa-si-achite-datoriile-catre-termoenergetica/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *