Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul vrea să ia jumătate din profitul Nuclearelectrica și Romgaz

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 martie 2022

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern care va avea loc vineri, 25 martie, se regăsesc două proiecte de hotărâre prin care jumătate din profitul înregistrat de Nuclearelectrica și Romgaz să fie direcționat sub formă de dividende către bugetul de stat. 

În anul 2021, profitul net al Nuclearelectrica a fost de 1,01 miliarde lei, în creștere cu 45% față de 2020, în vreme ce Romgaz a înregistrat un profit net de 1,89 miliarde lei, cu 52% mai mare decât în anul anterior. Cele două companii au totalizat astfel un câștig de 2,9 miliarde lei, sumă din care Guvernul ar dori să atragă jumătate, adică 1,45 miliarde lei.

Statul român, prin Ministerul Energiei, este principalul acționar la cele două companii, cu o cotă de circa 82% la Nuclearelectrica și 70% la Romgaz.

Cu fondurile obținute, cel mai probabil, Guvernul are de gând să acopere o parte din cheltuiala cu măsurile de sprijin pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Cu toate acestea este încă neclar impactul bugetar al acestora. Inițial, Nicolae Ciucă a vorbit despre un cost estimat de 14 miliarde lei, însă, în textul Ordonanței, nu apare nicio sumă. O analiză internă a PSD, publicată de Economedia, arată că, prin aplicarea acestor măsuri, statul va cheltui 40 miliarde lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *