Guvernul va include reforma „pensiilor speciale” într-un act normativ până la finalul anului SURSE
Guvernul va modifica modul de calcul al „pensiilor speciale” până la finele acestui prin intermediul unui act normativ, au declarat surse din cadrul executivului pentru Mainnews.ro. Nu s-a decis încă dacă va fi vorba despre o Ordonanță de urgență sau o lege transmisă în Parlament.
Autoritățile de la București trebuie să modifice până la finele acestui an modul de calcul al „pensiilor speciale”, aici fiind incluse absolut toate veniturile care nu au la bază principiul contributivității, în sensul îmbunătățirii sustenabilității acestor sisteme. În caz contrar, Comisia Europeană ar putea bloca viitoarele finanțări prevăzute României în PNRR.
După eșecul în a-i convinge pe reprezentanții Comisiei Europene că pensiile militarilor și polițiștilor nu sunt speciale, PSD și PNL caută în aceste zile soluții pentru îndeplinirea jalonului fără a-și atrage oprobiul acestor categorii, extrem de importante din punct de vedere electoral.
Propunerile Băncii Mondiale
Potrivit informațiilor obținute de Mainnews.ro din cadrul executivului, în aceste zile se poartă discuții între reprezentanți ai Băncii Mondiale și Comisiei Europene în vedere stabilirii ultimelor detalii astfel încât jalonul asumat în PNRR să fie îndeplinit.
În propunerile Băncii Mondiale pentru reformarea pensiilor speciale din România, remise la jumătatea lunii octombrie, instituția a recomandat ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate, după cum se arată într-un document obținut de Economedia.
Conform aceleiași surse, Banca Mondială a mai propus Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, invocând riscurile războiului din Ucraina.
Ce sunt „pensiile speciale”
Noțiunea de „pensie specială” nu se regăsește în nicio lege, acesta fiind practic o denumire generică a pensiilor care se abat de la principiul contributivității. De aceste venituri beneficiază magistraţi, cadre militare, polițiști, diplomați, piloți de avion, etc.
Ideea de bază a introducerii „pensiilor speciale” a fost ca angajații din anumite domenii în care specificul activității nu permite lucrul până la o vârstă înaintată și care ar presupune un stagiu de cotizarea mai mic (ex: militarii) să poată beneficia de un venit decent după ieșirea din activitate.
Problema a apărut când au început să beneficieze de astfel de venituri și categorii de angajați care nu s-ar încadra nici pe departe în principiul enunțat mai sus (ex: parlamentari, diplomați). În plus, au apărut tot felul de anomalii, izvorâte dintr-o formulă de calcul a pensiei absolut bizară, în care anumite persoane, în general foști magistrați, au început să încaseze pensii mult mai mari decât indemnizația șefului statului.
Foto: Guvernul României
Comentarii