Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Guvernul taie din gratuitățile ucrainenilor la CFR Călători

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 7 ianuarie 2023 Etichete:

Guvernul României vrea să taie din gratuitățile ucrainenilor la CFR Călători și la operatorii feroviari privați, după cum se arată într-un proiect de Hotărâre a Guvernului pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor, joi, 6 ianuarie. 

Concret, cetățenii sosiți în țara noastră din Ucraina nu vor mai beneficia de gratuitate la transportul feroviar pentru o perioada nelimitată, ci doar pentru cinci zile de la sosirea în țară.

„Astfel, se propune ca aceștia  să beneficieze, pe o perioadă de 5 zile calendaristice de la momentul intrării pe teritoriul României, pentru deplasări efectuate din zona granițelor cu Ucraina și Republica Moldova către localități de pe teritoriul țării sau către ieșirea din țară, spre alte state în afara celor menționate anterior”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul României a emis în luna martie a anului 2022 o hotărâre prin care a oferit gratuitate la transportul feroviar cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, care s-a aplicat în perioada 12 martie – 31 decembrie 2022.

Totodată, prin proiectul de Hotărâre se propune suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii cu suma de patru milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu transportul ucrainenilor.

Până în acest moment, aproximativ 86.500 de cetățeni ucraineni s-au refugiat în România de la izbucnirea războiului în țara lor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii