Guvernul stimulează populația să economisească energie / Pragul maxim de consum până la care se poate face plafonarea a scăzut
Ministrul Energiei a prezentat în seara zilei de joi, 1 septembrie, principalele modificări aduse schemei de plafonare și compensare a prețurilor la energie. Între acestea se numără scăderea pragului maxim de consum până la care se poate face plafonarea prețului, motivată de Virgil Popescu și de prim-ministru ca o încercare a Guvernului de a „stimula populația să facă o economie” și de integrare a recomandării Comisiei Europene (CE) de reducere a consumului cu 15%.
Astfel, pragul maxim de consum până la care se poate face plafonarea prețului la energie a scăzut la 255 kWh, de la 300 kWh.
Plafonul de consum pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar de energie electrică realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 rămâne de de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus și de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 255 kWh.
În ceea ce privește utilizatorii noncasnici (IMM-uri, firmele din industria alimentară, instituțiile publice), Guvernul va compensa din bugetul de stat doar 85% din consum la prețul de 1 leu/kWh.
Potrivit ministrului de resort, spitalele, fie publice, fie private, precum și școlile sau furnizorii de servicii sociale vor beneficia în continuare de plafonarea prețului la 1 leu/kWh indiferent de cantitatea consumată.
Guvernul îi stimulează, totodată, pe furnizori, să își caute energie mai ieftină, impunând un plafon maxim de decontare de la bugetul de stat al MW de energie la 1.300 lei
„Dacă furnizorul nu este suficient de competitiv să își caute energie și crede că i se poate deconta orice preț nu va mai beneficia de bani de la bugetul de stat”, a adăugat ministrul Energiei.
De asemenea, perioada de aplicabilitate a OUG până pe 31 august 2023, aceasta fiind inițial prevăzută până la 31 martie 2023.
Ciucă: Încercăm să integrăm deciziile Comisiei Europene
La începutul ședinței Executivului, premierul Nicolae Ciucă a declarat că modificările aduse OUG 27 sunt măsuri de protecţie a populaţiei şi economiei, în contextul creşterii preţurilor la gaze şi energie, adoptate în conformitate cu recomandare UE de reducere voluntară cu 15% a consumului de energie.
„Am avut în vedere să asigurăm, aşa cum spuneam, protejarea populaţiei şi a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare şi compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale (…) Suntem pregătiți să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm deciziile noastre și să integrăm deciziile Uniunii Europene”, a precizat șeful Guvernului.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/guvernul-stimuleaza-populatia-sa-economiseasca-energie-pragul-maxim-de-consum-pana-la-care-se-poate-face-plafonarea-a-scazut/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/guvernul-stimuleaza-populatia-sa-economiseasca-energie-pragul-maxim-de-consum-pana-la-care-se-poate-face-plafonarea-a-scazut/ […]