Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul a dublat pragurilor privind valoarea achiziţiilor directe

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 iunie 2022

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 21 iunie, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede creșterea valorilor până la care instituțiilor publice pot realiza achiziții directe, stabilind astfel un prag de 270.120 lei pentru produse sau servicii, respectiv la 900.400 lei pentru lucrări, relatează Agerpres.

S-au înregistrat 195 voturi „pentru”, 76 „contra” şi patru abţineri.

În prezent, limita pentru achiziția directă de produse sau servicii este de 135.000 lei, în timp ce pentru achiziția directă de lucrări este de 450.200 lei. Noile praguri vor intra în vigoare după ce președintele Klaus Iohannis va promulga actul normativ adoptat iar aceasta va fi publicat în Monitorul Oficial.

„Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei”, prevede textul adoptat.

De asemenea, în cazul achiziţiei directe, autoritatea contractantă are obligaţia de a utiliza catalogul electronic pus la dispoziţie de SEAP sau de a publica un anunţ într-o secţiune dedicată a web-site-ului propriu sau al SEAP, însoţit de descrierea produselor, serviciilor sau a lucrărilor care urmează a fi achiziţionate, pentru achiziţiile a căror valoare estimată este mai mare de 200.000 lei, fără TVA, pentru produse şi servicii, respectiv 560.000 lei fără TVA, pentru lucrări.

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com