Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Sondaj în Republica Moldova: PAS conduce în intenția de vot. Forțele pro-Kremlin, bine plasate pentru o eventuală majoritate

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 13 octombrie 2022 Etichete: , ,

Partidul Acțiune și Solidaritate continuă să conducă în opțiunile de vot ale electoratului din Republica Moldova, însă nu va obține majoritatea parlamentară, în eventualitate unor alegeri, potrivit unui sondaj de opinie realizat de către CBS Research, Institutul pentru dezvoltare și inițiative Sociale (IDIS), în colaborare cu ISPRI „Ion Brătianu” și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom.   

Din totalul respondenților care au indicat o opțiune în eventualitatea desfășurării de alegeri parlamentare, PAS este preferat de 38,7%, în vreme ce trei formațiuni de orientare pro-Kremlin – Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor și Partidul Șor – ar totaliza 49,7% dintre voturi.

 

Sondajul însă nu cuprinde opțiunile de vot ale cetățenilor Republicii Moldova aflați în afara țării, bastion electoral al PAS, astfel că o proiecție privind obținerea unei eventuale majorități parlamentare este dificil de realizat. La precedentul scrutin legislativ, organizat anul trecut, partidul președintelui Maia Sandu a obținut în afara granițelor aproximativ 200.000 de voturi (13% din total), care au înclinat decisiv balanța.

Maia Sandu – prima șansă pentru un nou mandat

În cazul unor eventuale alegeri prezidențiale, potrivit sondajului, Maia Sandu este cotată cu 41,6% din intențiile de vot, urmată de fostul președinte Igor Dodon – 23,3%, primarul Chișinăului, Ion Ceban, – 8,6% și oligarhul fugar Ilan Șor – 7,7%.

În aceste condiții, fondatoarea PAS păstrează prima șansă pentru un nou mandat de președinte, chiar și în eventualitatea unei coaliții mai mult sau mai puțin formale a forțelor pro-Kremlin, datorită eventualelor voturi de la cetățenii din afara granițelor.

Sondajul de opinie a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.066 de persoane. Datele au fost colectate în perioada 29 septembrie – 11 octombrie. Marja de eroare este +/- 3%.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW