Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul pregătește creșterea pragului de impozitare a pensiilor

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 27 august 2024

Pragul de impozitare a pensiilor va fi majorat, începând cu data de 1 octombrie, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, a declarat luni ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, într-o intervenție la Realitatea Plus.

Recalcularea pensiilor a provocat haos în sistem. Dacă unii pensionari au primit decizii cu majorări chiar și de 500 – 1000 lei, alți s-au trezit cu pensii mult mai mici decât cele pe care le încasează în sistem. Conform legii, pensiile acestora nu vor scădea, însă viitoarele indexări se vor face la noua valoare. Prin urmare, puterea de cumpărare le va scădea din cauza inflației. În această situație sunt în special persoanele care un lucra în condiții grele, cu stagiu redus de cotizare, dar și nevăzătorii, care susțin că s-au ales cu pensii reduse și cu 80%.

Pe de altă parte, unele pensii au fost majorate pente pragul de 2.000 de lei, astfel că suma care depășește această valoare ar trebui impozitată. De exemplu, pentru o pensie de 2.400 de lei impozitul ar fi de 40 de lei, ceea ce înseamnă că pensionarul va încasa 2.360 de lei.

Pragul de impozitare va fi crescut la 3.000 de lei

În acest context, autoritățile promit măsuri reparatorii. Printre acestea se numără și creșterea plafonului de impozitare, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, a anunțat ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu. Practic, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată.

Am analizat cu premierul Marcel Ciolacu în această seară situația și am decis ca începând cu 1 octombrie, ziua persoanelor vârstnice, nicio pensie din sistemul public sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată. (…) Pot să spun că este o decizie a guvernului, în urma pe care am avut-o la guvern la inițiativa premierului Marcel Ciolacu”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW