Guvernul majorează salariile mai multor categorii de bugetarii în plină campanie electorală
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți că a fost pusă în transparență decizională o ordonanță care prevede creșteri salariale de 10% pentru categoriile de angajați cu venituri mici, repartizate în două tranșe.
De asemenea, vor fi acordate decontări pentru ochelari, în limita a 500 de lei, potrivit cerințelor europene. Ciolacu a precizat că decontarea ochelarilor ar trebui făcută pentru toată lumea, nu doar pentru magistrați.
„A fost pusă în transparenţă. Este o cerinţă europeană cu decontările pentru ochelari până în suma de 500 lei; iar restul vorbim de majorări de 5% şi 5% categoriilor care nu au primit, celor care au venituri foarte mici. Nu putem face legi pentru o anumită categorie, doar că ne putem… ne putem judeca între noi şi ne putem da dreptate. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul îşi permite 500 lei să fie decontaţi. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă n-ai nevoie, nu îţi iei ochelari”, a spus premierul, potrivit Agerpres.
Conform proiectului, angajații din instituții culturale, diplomație, primării, membrii ai corpului diplomatic și instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului vor beneficia de două majorări salariale de câte 5% fiecare, una în iunie și cealaltă în septembrie.
„Nivelul salariului de bază pentru personalul cuprins în anexele nr. III, IV, VII, VIII, precum și în capitolul VI al anexei nr. V la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se majorează cu 10%, față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024”, se arată în ordonanță.
Salariile angajaților din administrația locală vor fi majorate cu 10% începând din luna iunie.
„Prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (4) și art.16 alin. (21 ) din Legeacadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale “Administraţie” din aparatul de specialitate al primarului și din instituţiile şi serviciile publice de interes local corespunzătoare Anexei nr.IX, lit.C, pozițiile 21 – 28, pot beneficia, începând cu luna iunie 2024, de majorarea salariului de bază cu până la 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”, potrivit proiectului.
În același timp, premierul a precizat că Guvernul nu are mai mulți bani pentru a crește și mai mult salariile angajaților din muzee și biblioteci.
„În acest moment, din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor, Guvernul României atâta îşi permite. Ea (ordonanţa, n.r.) este pusă în transparenţă. Dar eu vă spun că Guvernul României – ceea ce mi-a transmis mie Ministerul de Finanţe – este că acest efort bugetar şi-l poate permite România în acest moment. Şi eu cred că de la începutul anului, această abordare a fost una corectă şi echilibrată”, a mai adăugat şeful Guvernului.
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), care reprezintă zeci de mii de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), critică proiectul de Ordonanţă ce prevede o majorare salarială de 10% pentru personalul plătit din fonduri publice, argumentând că acesta îi discriminează pe poliţişti şi militari. În acest context, sindicaliştii au transmis premierului Marcel Ciolacu că, în funcţie de reacţia Guvernului la revendicările lor, vor decide dacă este necesar să declanşeze un nou conflict de muncă, care ar putea duce la neasigurarea pazei secţiilor electorale de către poliţişti.
„Pentru conformitate, vi le reamintim, în detaliu: actualizarea în plată a normei de hrană (este neactualizată de peste 5 ani); aplicarea sporurilor / majorărilor / indemnizaţiilor / primelor la cuantumul actual, în plată, al salariului de funcţie / de bază / soldei; acordarea sporului sporului pentru lucru cu informaţii clasificate prin raportare la salariul / solda în plată; acordarea majorării salariale pentru toate structurile care desfăşoară activităţi privind combaterea corupţiei, prin raportare la salariul / solda în plată; aplicarea majorării pentru funcţii de conducere / comandă la salariul / solda în plată; actualizarea compensaţiei pentru chirie la valoarea pieţei (drept neactualizat din 2009); emiterea Ordinului de ministru pentru acordarea majorării prevăzute la art. VIII din OUG nr. 26/2024. În acest context, al numeroaselor restanţe salarial-financiare către familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, considerăm că proiectul de OUG în discuţie este complet discreţionar şi discriminatoriu în raport cu interesele noastre. Drept urmare, apreciem că este necesară remedierea situaţiei în cauză, fapt pentru care se impun, la nivelul Guvernului pe care îl conduceţi şi al coaliţiei de guvernare, toate demersurile necesare pentru includerea noastră între familiile ocupaţionale care vor beneficia de majorarea salarială propusă, de 10%”, este mesajul SNPPC, adresat public premierului, miercuri.
Sindicaliştii îl anunţă pe Marcel Ciolacu că iau în calcul declanşarea unor conflicte de muncă, ce pot duce până la neasigurarea pazei secţiilor electorale la alegerile care urmează.
„Vă readucem la cunoştinţă faptul că, în funcţie de poziţionarea Guvernului faţă de revendicările noastre, vom decide dacă este necesară declanşarea unui nou conflict de muncă, ce poate conduce inclusiv la boicotarea apropiatului scrutin electoral, dat fiind faptul că vom solicita ca poliţiştii să nu asigure paza secţiilor electorale”, se mai arată în mesajul transmis de sindicalişti lui Marcel Ciolacu.
foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii