Guvernul împrumută peste 90 de milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc de prăbușire
Guvernul a aprobat, joi, 31 august, un proiect de lege pentru finanţarea proiectului privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare(BIRD). Potrivit actului normativ, suma împrumutată se majorează de la 50 de milioane euro la 92 de milioane de euro.
Proiectul este derulat de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul de Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prin intermediul acestui proiect, se are în vedere consolidarea clădirilor cu risc de prăbușire.
„Având în vedere schimbările determinate de contextul economic, precum şi starea tehnică a clădirilor, este necesară majorarea finanţării acestui proiect de la 50 de milioane de euro, stabilită prin Acordul de împrumut semnat în anul 2018, la 92 de milioane de euro”, menționează Executivul României.
Potrivit reprezentanților Băncii Mondiale, România ar putea suferi pagube imense, în cazul producerii unui cutremur puternic, iar primul pas este consolidarea clădirilor care riscă să se prăbușească.
„Investiţiile în capacitatea de răspuns la situaţii de urgenţă şi în clădiri sigure sunt un prim pas vital, pe lângă creşterea gradului de conştientizare în rândul opiniei publice. Banca Mondială are în prezent un portofoliu în România în cadrul căruia implementează trei proiecte cu agenţii din subordinea Ministerului de Interne pentru a sprijini capacitatea de răspuns prin investiţii în clădiri critice vulnerabile precum cele unde se acordă primul ajutor.
Fiecare cetăţean ar trebui să ştie ce să facă în caz de cutremur, cum să îşi pregătească familia cu truse şi provizii de urgenţă şi de unde să afle mai multe informaţii (platforma Fiipregatit.ro, explica un oficial al Băncii Mondiale, recent, pentru Agerpres.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii