Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


Guvernul Ciucă a depus jurământul / Iohannis: A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii, așteptările sunt mari

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 25 noiembrie 2021

Guvernul Ciucă a depus joi, 25 noiembrie, la Palatul Cotroceni, jurământul de credință, în fața președintelui Klaus Iohannis. 

Șeful statului a declarat că pentru a se ajunge în acest punct „a fost nevoie să se treacă peste multe orgolii”, iar acum cetățenii au așteptări de la noul Executiv.

Totodată, președintele a punctat că noul Guvern are de rezolvat mai multe crize, dar va avea și multe oportunități. El a punctat că „lumea s-a săturat de crize și de promisiuni”.

„Vă felicit. Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu. Și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a terminat, capătă doar noi forme. Bugetul pe acest an va trebui rectificat, bugetul pentru anul viitor va trebui pregătit și votat. Oamenii așteaptă plata salariilor și a pensiilor la timp și multe alte lucruri se cer rezolvate urgent. Pentru toate acestea, este nevoie de un Guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament. Și acum există acest Guvern, dar nu numai probleme ne așteaptă și vă așteaptă. Sunt multe oportunități. PNRR se cere implmentat, sunt foarte mulți bani care trebuie investiți în beneficiul românilor. Toată lumea așteaptă măsuri consistente pentru a garanta o creștere economică, pentru a crește salariile, pentru a crește pensiile, toată lumea se așteaptă la investiții, autostăzi, drumuri, spitale, școli și multe altele.

Și pentru toate acestea, pentru a fructifica oportunitățile, este nevoie de un Guvern puternic, bine condus, care se sprijină pe o largă majoritate în Parlament. Acum avem acest Guvern. Nu a fost simplu. Cred că nu-și imaginează nimeni că a fost simplu ca într-o coaliție să vină împreună partide care până mai ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt. A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii și mai mari, și mai mici, pentru a putea găsi punctele comune și pentru a ajunge la votul de încredere de astăzi.

Dle premier, onorați membri ai Guvernului, așteptările sunt mari. Românii așteaptă să vă apucați și să rezolvați problemele pe care le-ați enunțat în programul de guvernare. Lumea s-a săturat de crize. Lumea s-a săturat de promisiuni. Oamenii vor să vadă fapte, să vadă rezultate, vă invit să le livrați. Vă doresc tuturor mult succes și multă sănătate”, a afirmat șeful statului, după ce fiecare membru al Executivului a depus jurământul.

Context

După aproape două luni de incertitudine politică, România are din nou un Guvern cu puteri depline. Parlamentul a votat joi, 25 noiembrie, în favoarea învestirii cabinetului condus de Nicolae Ciucă. 318 de deputați și senatori au votat „pentru”, în condițiile în care minimul necesar era de 234.

Cabinetul Ciucă:

prim-ministru – Nicolae Ciucă (PNL)

vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (PSD)

vicepremier – Kelemen Hunor (UDMR)

ministrul justiţiei – Cătălin Predoiu (PNL)

ministrul afacerilor Interne – Lucian Bode (PNL)

ministrul apărării Naţionale – Vasile Dîncu (PSD)

ministrul afacerilor externe – Bogdan Aurescu (PNL)

ministrul dezvoltării – Cseke Attila (UDMR)

ministrul finanţelor – Adrian Câciu (PSD)

ministrul proiectelor europene – Dan Vîlceanu (PNL)

ministrul economiei – Florin Spătaru (PSD)

ministrul antreprenoriatului şi turismului – Constantin-Daniel Cadariu (PNL)

ministrul energiei – Virgil Popescu (PNL)

ministrul agriculturii – Adrian Chesnoiu (PSD)

ministrul sănătăţii – Alexandru Rafila (PSD)

ministrul mediului – Tanczos Barna (UDMR)

ministrul educaţiei – Sorin Cîmpeanu (PNL)

ministrul muncii – Marius Budăi (PSD)

ministrul familiei – Gabriela Firea (PSD)

ministrul culturii – Lucian Romaşcanu (PSD)

ministrul cercetării – Florin Roman (PNL)

ministrul sportului – Eduard Novak (UDMR).

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *