Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Guvernul adoptă miercuri legile educației

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 29 martie 2023 Etichete: , , ,

Legile educației au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de miercuri, 29 martie. Dacă vor fi adoptate de Executiv, acestea vor fi trimise spre dezbatere în Parlament.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului de resort, Ligia Deca, la începutul lunii, să urgenteze adoptarea legilor educației, astfel încât acestea să fie avizate de Guvern până la 23 martie, numai că pachetul legislativ a fost scos de pe ordinea de zi a Executivului de la acea dată, întrucât ministrul Educației a fost infectat cu virusul Sars-CoV-2 și a lipsit.

Social-democrații au anunțat o serie de consultări proprii cu societatea civilă și specialiștii din educație, menționând că vor depune în Parlament mai multe amendamente celor două proiecte de lege elaborate de Ligia Deca.

Schimbări majore la admiterea la liceu și Bacalaureat

Noile legi ale educației introduc dubla admitere la liceu. Astfel, liceele din țară, cu cea mai mare concurență, vor putea să organizeze propriul concurs de admitere, pentru cel mult 60% din locuri.

Și Examenul Național de Bacalaureat suferă modificări. Ligia Deca a introdus o probă așa-zis complementară, de competențe „de bază”, care la profilul uman se va da la matematică sau științe ale naturii, iar pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane – istorie, logică, filozofie, psihologie. Notarea se va face pe sistem admis/respins. Mai multe detalii, aici.

Foto: Guvernul României

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW