Saturday, June 25, 2022
Jurnalism corect


Suspiciuni de acordare ilegală a cetățeniei române de către ANC/ Birchall: Sunt aspecte foarte grave care țin de posibile vulnerabilități la securitatea națională

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 18 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Parchetul General a fost sesizat de fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, în urma unui control efectuat la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), că ar exista nereguli asupra modului în care se acordă cetățenia română.

Totul a pornit de la o sesizare din luna iulie a anului 2019, depusă la Ministerul Justiției, în care doi cetățeni din Republica Moldova semnalau tergiversarea unor dosare în detrimentul altora, potrivit Vice România.

În urma controlului efectuat de Corpul de Control al ministrului, MJ a sesizat organele de urmărire penală pentru „sustragere sau distrugere de înscrisuri” și pentru „suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni prevăzute de Legea privind finanțele publice”.

De asemenea, raportul le recomandă oficialilor ANC să folosească sistemele de înregistrare la ședințele de interviu, pentru a exista  „mijloace de probă cu privire la modalitatea în care se desfășoară interviul”.

Potrivit sursei citate, documentul atrage atenția și asupra modului necorespunzător în care sunt gestionate informațiile clasificate.

Raportul de control al instituției recomandă „consultări urgente„ între ANC și Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE), pentru „identificarea cu celeritate a unor formule eficiente de natură a înlătura vulnerabilitățile la adresa securității naționale”.

Ana Birchall: Toate neregulile identificate în raport sunt, din punctul meu de vedere, foarte grave, și trebuie remediate în regim de urgență.

Potrivit fostului ministru al Justiției, Ana Birchall, fostul premier Viorica Dăncilă ar fi citit raportul, ba chiar i-au fost prezentate de către fostul ministru „aspecte foarte grave care țin inclusiv de posibile vulnerabilități la securitatea naționala”, însă social-democrata ar fi ignorat documentul.

„Da este adevarat ca urmare a mai multor sesizări pe care le-am primit la începutul lui iulie 2019, am dispus Corpului de Control al ministrului efectuarea unui control amănunțit, inclusiv cu privire la activitatea financiar contabilă, la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Toate neregulile identificate în raport sunt, din punctul meu de vedere, foarte grave, și trebuie remediate în regim de urgență.

În raport, aprobat prin semnătura mea, sunt identificate câteva suspiciuni de natură penală care, din punctul meu de vedere, trebuie lămurite tot în regim de urgență drept care, în baza competențelor legale pe care le-am avut în calitate de ministru al Justiției, am sesizat atunci Parchetul General.

De asemenea pentru înlăturarea vulnerabilităților instituționale și pentru o mai buna funcționare a activității am propus reorganizarea Autoritatii Naționale pentru Cetățenie ca direcție in cadrul Ministerului Justiției”, a scris Ana Birchall pe Facebook.

Ana Birchall: Am propus revocarea din funcție a întregii conduceri a ANC

Totodată, fostul ministru al Justiției susține că a propus revocarea din funcție a întregii conduceri a ANC, însă a fost ignorată, iar în urma rezultatelor acestui raport „presiunile” asupra sa s-au intensificat.

„Da am propus revocarea din funcție a întregii conduceri a Autoritatii Naționale pentru Cetățenie.

Da este adevărat ca raportul scris a fost trimis inclusiv doamnei Dancila căreia i-am prezentat și verbal câteva aspecte foarte grave din raport care țin inclusiv de posibile vulnerabilități la securitatea naționala, recomandând atât revocarea, in regim de urgentă, a conducerii Autoritatii Naționale pentru Cetățenie cât și reorganizarea acesteia.

Ana Birchall: După întocmirea acestui raport, presiunile și atacurile la adresa mea s-au intensificat

Răspunsul doamnei Dancila la propunerile mele a fost unul negativ ignorând practic acest raport care, fără lauda gratuită la adresa colegilor din cadrul Ministerului Justiției, este un raport foarte profesionist întocmit, foarte responsabil.

Întâmplator sau nu, si dupa intocmirea acestui raport, presiunile și atacurile la adresa mea s-au intensificat , dar poate a fost coincidenta, nu? Pentru cine crede in coincidente!

Ma mandresc ca in ciuda acestui asalt continuu la care am fost supusa nu am cedat (asumand lucruri deloc usoare sau simple) si mi-am respectat juramantul depus la investitura in functia de ministru al justitie de a apara Romania si interesele romanilor!”, a scris Birchall pe Facebook.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW