UPDATE Guvernul a adoptat Legile Justiției / Predoiu: Niciun articol nu afectează obligativitatea deciziilor CCR
Executivul a adoptat în ședința de miercuri, 24 august, pachetul de legi ale justiţiei. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, la începutul ședinței, că procesul în care a fost elaborat pachetul reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate.
„Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Ştim cu toţii dezbaterile din ultimii ani, care au generat atât opinii critice sau favorabile, cred că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate.
Cred că cel mai important de subliniat este faptul că, prin aceste legi, nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenţei justiţiei şi binenţeles garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”, a spus premierul.
El a amintit că adoptarea legilor este un obiectiv pe care România şi l-a asumat atât prin PNRR, dar şi prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
Totodată, el a mulțumit instituţiilor care s-au implicat în elaborarea pachetului de legi, CSM, ÎCCJ, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, DNA, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi societăţii civile, CES şi Consiliul Legislativ.
La rândul său, ministrul de resort, Cătălin Predoiu, a declarat că aceste legi sunt fundamentale pentru cariera judecătorilor şi procurorilor, funcţionalitatea instanţelor şi a parchetelor, dar şi a CSM, garantul independenţei justiţiei.
„Într-un cuvânt, aceste trei legi sunt fundamentale pentru justiţie şi asta explică, probabil, şi dificultăţile din ultimii ani cu privire la critalizarea unor proiecte care să le îmbunătăţească şi dezbaterile aprinse care au însoţit întotdeauna discutarea proiectelor de modificare a legilor justiţiei.
Cătălin Predoiu a afirmat că şi-a dorit să urmărească câteva principii fundamentale, în primul rând independenţa justiţiei, cel al separării carierelor de judecător şi procuror, ţinând cont de funcţiunile constituţionaleale fiecăruia dintre aceste profesii, dar și responsabilizarea Justiţiei.
„Cred că sistemul nostru judiciar a ajuns la o maturitate, a-şi recunoaşte propriile vulnerabilităţi”, a afirmat Cătălin Predoiu.
„Dacă aceste proiecte vor vedea lumina tiparului Monitorului Oficial, în magistratură se va intra, ca regulă, doar prin examen. Există o singură excepţie, cu privire la magistraţii pensionaţi care ar putea fi reîncadraţi, acolo unde instanţele şi parchetele suferă de deficit de personal, o excepţie foarte limitată (…) prescripţia răspunderii disciplinare a crescut de la 2 la 3 ani.
Am consolidat Inspecţia judiciară şi am întărit rolul secţiei pentru procurori CSM în desemnarea propunerilor pentru funcţiile de procurori de rang înalt în cadrul comisiei care urmează să funcţioneze la Minsterul Justiţiei în acest scop”, a mai afirmat liberalul.
Predoiu a mai subliniat „că niciun articol din aceste trei legi, niciun aliniat, nicio nuanţă, nicio interpretare nu afectează cu nimic obligativitatea deciziilor CCR”, arătând că deciziile CCR, odată publicate în Monitorul Oficial, au caracter de obligativitate şi se produc efecte numai pentru viitor.
După ce vor fi aprobate, cele trei proiecte vor fi trimise în Parlament, unde deputații și senatorii vor trece printr-o altă rundă de dezbateri.
„Aceste proiecte nu sunt doar un obiectiv MCV, nu sunt doar un obiectiv PNRR, nu sunt doar un obiectiv al Programului de Guvernare, ele reprezintă un posibil punct de start în modernizarea din mers a Justiţiei, a consolidării independenţei sale, clarificării regulilor de bază din cariera de judecător şi cea de procuror, a creşterii coerenţei şi funcţionalităţii în cadrul CSM, care să deschidă împreună un alt nivel de eficienţă a Justiţiei şi prin aceasta de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”, a declarat Cătălin Predoiu, în plenul CSM.
Proiectele au fost criticate în spațiul public de mai multe asociații de magistrați, care au arătat, printre altele, că există puține modificări față de forma aflată în vigoare din perioada guvernării PSD, în anul 2018.
Foto: Pixabay
Comentarii
… [Trackback]
[…] Here you will find 32856 additional Info to that Topic: mainnews.ro/guvernul-adopta-legile-justitiei-predoiu-niciun-articol-nu-afecteaza-obligativitatea-deciziilor-ccr/ […]