Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministrul Florin Barbu susține că-i va cere demisia comisarului european pentru agricultură

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 22 ianuarie 2024

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat luni că îi va cere demisia comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, relatează Agerpres.

Ministrul Agriculturii va participa marţi la Consiliul Agricultură şi Pescuit, ce va avea loc la Bruxelles, unde va solicita din nou derogările de la standardele de mediu ce vizează rotaţia culturilor (GAEC 7) şi condiţia de a lăsa 4% din suprafaţa fermei nelucrată (GAEC 8).

Florin Barbu: O să-i cer demisia comisarului pentru agricultură

Luni, într-o discuţie cu fermierii, la Târgu Mureş, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că va cere, în cadrul Consiliului de Miniştri, demisia comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, dacă nu se va rezolva problema derogării de la GAEC 7 şi 8.

„România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul Florin Barbu, potrivit Agerpres.

România a expus problema derogărilor încă din Consiliul din 25 iulie 2023, iar ulterior alte 15 state membre (Polonia, Franţa, Slovacia, Letonia, Slovenia, Cipru, Bulgaria, Italia, Malta, Lituania, Luxemburg, Estonia, Suedia, Ungaria şi Cehia) au susţinut necesitatea aplicării acestora.

Fermierii cer derogări

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a transmis duminică o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu şi ministrului de resort prin care solicită ca la reuniunea Consiliului UE pe teme de agricultură şi pescuit să susţină mai multe măsuri.

„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă solicită să întreprindeţi toate demersurile posibile pentru a convinge Comisia Europeană şi statele membre să susţină atât declarativ cât şi oficial prin vot concretizarea celor 2 puncte prezentate anterior, prevăzute în procesul verbal al întâlnirii MADR din 15.01.2024, la punctele 2 şi 3 în cadrul respectivei şedinţe, astfel:

– acordarea derogării în 2024 de la standardele 7 şi 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) în condiţii cel puţin similare anului 2023;

– adoptarea soluţiei UE privind asigurarea supravieţuirii fermierilor europeni, înainte de publicarea propunerii Comisiei de reînnoire a măsurilor de comerţ pentru produsele agricole din Ucraina”, au arătat fermierii.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii