Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvernul acoperă lipsurile din buget pe spatele ONG-urilor

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 18 decembrie 2023

Guvernul a eliminat posibilitatea redirecționării a unei părți din impozitul pe venit către organizațiile neguvernamentale pentru microîntreprinderi și persoanele fizice autorizate. În schimb, în urma consultărilor cu reprezentanții ONG-urilor, a menținut facilitatea fiscală pentru firmele mari de direcționare a până la 20% din impozitul pe profit către sectorul neguvernamental.

În contextul în care se confruntă cu mari probleme economice din cauza cheltuielilor la buget mult prea ridicate, cel puțin dacă ne raportăm la încasări, Guvernul caută soluții pentru a umple lipsurile. Reorganizarea administrativă, cea care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, a fost amânată cu 6 luni, în condițiile în care reducerea veniturilor și concedierile în sectorul bugetar nici măcar nu sunt luate în calcul pentru un an în care vor fi organizate patru rânduri de alegeri.

Povara urmează să cadă pe sectorul privat. În timp ce noi creșteri de taxe urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, Guvernul a decis să ia și de la organizațiile neguvernamentale, absolut esențial pentru funcționarea unei societăți democratice. Printr-o Ordonanță de urgență adoptată vineri pe repede înainte, executivul a eliminat:

  • posibilitatea microîntreprinderilor direcționa până la 20% din impozit către sectorul neguvernamental
  • posibilitatea persoanelor fizice autorizate de a direcționa până la 3,5% din impozitul pe venit (măsura se aplică și pentru alte venituri extra-salariale).

În schimb, după ce în prima formă Ordonanța prevedea și eliminarea facilității fiscale prin care firmele mari pot direcționa până la 20% către sectorul neguvernamental, Guvernul avea să renunțe la această măsură care ar fi pus pe butuci mii de ONG-uri din România.

Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, consultantul fiscal Gabriel Biriș, prezent la discuțiile dintre reprezentanții Guvernului și cei ai ONG-urilor, a explicat că pierderile pentru sectorul neguvernamental sunt de circa 1,5-1,7 miliarde lei, însă ar fi putut fi mult mai mari dacă facilitatea fiscală de 20% ar fi fost complet eliminată.

„Dispare redirecționarea de 3,5% din impozitul pe venit la PFA. Rămâne redirecționarea de 3,5% la salariați. Dispare redirecționarea de 20% din impozitul pe microîntreprinderi. Rămân neafectate redirecționarea a 20% din impozitul pe profit la companiile mari, cu o mică modificare. Formularul D177, cel care permitea redirecționarea sumelor care n-au fost folosite în cursul anului timp de 6 luni, va trebui depus până la data depunerii declarației privind impozitul pe venit. Este perfect de înțeles din punctul de vedere al planificării bugetare. (…) Pierderea este de 1,5-1,7 miliarde lei. La impozitul pe profit ar fi fost vorba de 10 miliarde lei. Vor fi afectate ONG-urile mici, bisericile…În mare parte lucrurile rămân funcționale”, a explicat Gabriel Biriș.

Oana Gheorghiu: Au vrut să scoată și D177, însă până la urmă au înțeles că nu este o măsură bună

La rândul său, Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, cea care a construit un spital în București, a subliniat la rândul său importanța menținerii facilității fiscale de 20%, dar și a Declarației 177.

„Au scos posibilitatea microîntreprinderilor să susțină ONG-urile, dar și posibilitatea persoanelor fizice autorizate și de la veniturile din alte surse decât salariile. În rest, facilitatea fiscală 20% a rămas, inclusiv Declarația 177, cea prin care companiile pot să sponsorizeze în anul următor decât cel în care au avut profit. Acestea au rămas. Ei au vrut să scoată și D177, însă până la urmă au înțeles că nu este o măsură bună”, a declarat Oana Gheorghiu.

Întrebată despre impactul pe care îl au tăierile operate de guvern asupra ONG-ului de care se ocupă, Oana Gheorghiu nu a putut să ne ofere o estimare, însă susține că cele mai multe dintre sponsorizări nu vor fi afectate.

„Pentru asociația noastră nu putem încă să estimăm impactul, dat fiind că au scăzut plafonul pentru microîntreprinderi. O să scadă și numărul microîntreprinderilor, unele se vor transforma în SRL-uri, alte probabil vor dispărea cu totul. Ne e greu să spunem. Totuși, partea cea mai mare a sponsorizărilor a fost păstrată, așa că sperăm că vom continua proiectul”, a explicat Oana Gheorghiu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW