Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvernul a aprobat strategia privind reintegrarea socială a deținuților/ Ce presupune procedura

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 27 mai 2020 Etichete: ,

Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate (2020 – 2024), care vizează reintegrarea funcţională a foştilor deţinuţi în mediul familial, în comunitate şi pe piaţa muncii, a fost adoptată de Guvern, în ședința de miercuri.

Guvernul Orban a adoptat în ședința de miercuri strategia națională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate (2020-2024), care vizează reintegrarea funcțională a foștilor deținuți în mediul familial, în comunitate și pe piața muncii, conform Ministerului Justiției.

Astfel, noua strategie are în vedere dezvoltarea și particularizarea unor servicii de suport social, disponibile pe plan local, destinate persoanelor revenite în comunitate, cu risc de marginalizare socială, precum și noi măsuri ce se impun a fi realizate în cursul perioadei de referință.

„De asemenea, potrivit concluziilor raportului de monitorizare, trebuie avută în vedere, cu precădere, cointeresarea autorităților administrației publice locale pentru următoarea perioadă de implementare, în scopul dezvoltării unor servicii de suport social, disponibile în plan local și aflate la îndemâna beneficiarilor direcți, persoanele revenite în comunitate și care au fost sancționate penal. Acest obiectiv este în măsură să contribuie la finalitatea demersurilor integrative care vizează creșterea gradului de siguranță a comunității și prevenirea recidivei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Documentul stabilește etapa post-executorie ca fiind perioada care începede la data eliberării condiționate sau a eliberării la termen, iar beneficiarii sunt persoanele puse în libertate din detenție, identificate cu nevoi de asistență și care accesează servicii de asistență în comunitate.

Potrivit sursei citate, noua strategie pune accent pe cointeresarea autorităţilor administraţiei publice locale şi particularizarea unor servicii de suport social, disponibile pe plan local, destinate persoanelor revenite în comunitate, cu risc de marginalizare socială.

Implementarea Strategiei este în măsură să fundamenteze şi să consolideze abordarea sistematică şi integrată trans-instituţională, astfel încât persoanele private de libertate să primească suportul necesar în vederea prevenirii recidivei.

„Ținând cont de rezultatele analizelor și studiilor efectuate în plan național, precum și de politicile europene în domeniu, calificarea/recalificarea profesională reprezintă una dintre condițiile de bază care contribuie la reintegrarea postdetenție, asigurând foștilor deținuți oportunitatea identificării unui loc de muncă, implicit a unei surse de venit, în măsură să susțină independența individuală.

 Pentru concretizarea acestui obiectiv, este necesară asigurarea unei orientări profesionale și vocaționale mai bune a deținuților, astfel încât oferta de formare profesională să fie în acord cu cerințele pieței muncii și cu nivelul de studii al persoanelor  private de libertate. În acest context, se impune, de asemenea, elaborarea unei analize privind ocuparea persoanelor care au beneficiat de formare profesională în timpul detenției”, se mai arată în document.

De asemenea, pentru rezultate reale și sustenabile privind creșterea șanselor de reintegrare pe piața muncii a persoanelor eliberate din închisoare, se impune reglementarea cadrului legislativ, astfel încât să devină posibilă încheierea de contracte individuale de muncă pentru persoanele private de libertate, în mod special pentru cei din regim deschis, având în vedere că munca prestată la diverşi agenţi economici reclamă această formă de reglementare a raporturilor de muncă, ce ar avea un impact real şi pentru facilitarea reinserţiei socio-profesionale.

Potrivit unor date statistice, procentul deţinuţilor recidivişti a scăzut de la 44,82%, valoare înregistrată la nivelul anului 2009, la 38,44%, valoare înregistrată la nivelul anului 2018.

Întregul document poate fi citit AICI

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW