Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvern: Consumatorii casnici nu vor fi afectați de reducerea cu 15% a consumului de gaze / Marile întreprinderi ar putea avea de suferit

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 26 iulie 2022

Consumatorii casnici, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale, a anunțat Guvernul, în urma reuniunii Extraordinare a Consiliului Energiei de la Bruxelles. Cu toate acestea, marii consumatori ar putea fi afectați. 

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat marți, 26 iulie, un plan de urgență prin care vor putea să reducă voluntar consumul de gaze cu 15%, între lunile august și martie.

„România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022-2023. Rezervele de gaze ale țării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menținând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puțin 80% înainte de 1 noiembrie.

În plus, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale și profilul de consum al țării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecție a cetățenilor și economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022-2023”, a transmis Executivul.

Față de forma inițială a proiectului, mai multe țări și industrii au fost exceptate de la reducerea consumului de gaze cu 15%, printre care țările de la Marea Baltică, Cipru sau Irlanda.

Într-un comunicat de presă al Executivului comunitar, CE a transmis că face tot posibilul pentru a preveni o reducere a activităților industriale, însă „scăderea volumului nu poate fi exclusă în fața amenințărilor la securitatea aprovizionării”.

Astfel, Comisia a propus țărilor din blocul comunitar să își stabilească prioritățile pentru a gestiona eventualele deficite într-o manieră eficientă din punct de vedere economic și bazată pe solidaritate.

De la cine taie Guvernul gazul, în caz de nevoie

Conform planului de urgență al Guvernului, adoptat în ianuarie 2019, în cazul în care România întâmpină probleme de aprovizionare cu gaze, furnizarea poate fi întreruptă pentru marii consumatori industriali. Din lista centralizată de Ministerul Energiei fac parte marile CET-uri din București, Timișoara, Constanța, Oradea și Galați, care pot fi alimentate cu păcură, Uzina Dacia, respectiv combinatele chimice Azomureș, Chemgas Slobozia și Viromet Victoria.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW