Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Grupul City Grill, unul dintre câștigătorii licitaţiei pentru spaţiile comerciale de pe aeroportul Otopeni. Lista completă a companiilor

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 5 martie 2024 Etichete: , ,

Grupul City Grill, condus de Dragoș Petrescu, se numără printre câștigătorii licitației pentru spațiile comerciale de pe Aeroportul Otopeni. Conform informațiilor furnizate de Compania Națională Aeroporturi București la cererea ZF, una dintre companiile din cadrul grupului, City Cafe Express, este implicată într-o asociere de firme pentru un segment comercial. Licitațiile au vizat mai multe domenii, incluzând duty-free, alimentație publică (împărțită în două categorii), automate de vânzare și schimb valutar.

City Cafe Express a obținut un contract în cadrul unei asocieri cu PVP Tasty Food și Albert Fast Delivery, cu venituri raportate de 1 și, respectiv, 2 milioane de lei în anul 2022, conform datelor Ministerului Finanțelor.

Spațiile destinate alimentației publice au fost împărțite în două segmente distincte, cu primul pachet reprezentând 55% din totalul spațiilor, în timp ce al doilea pachet acoperă 45% din aceste spații. Primul pachet a fost câștigat de Dnata Catering, o companie cu experiență în operarea pe aeroporturi.

În ceea ce privește spațiile comerciale pentru duty-free și retail de pe Aeroportul Otopeni, acestea au fost închiriate către compania Lagardere Travel Retail, în timp ce contractele pentru alimentația publică au fost câștigate de Dnata Catering și de asociația de companii formată din City Cafe Express, PVP Tasty Food și Albert Fast Delivery. În plus, contractul pentru automatele de vânzare a fost atribuit companiei Vending Zone, iar zonele destinate schimbului valutar sunt închiriate companiei Casa de Schimb Valutar Adriatica & Company.

Dragoș Petrescu afirmă că licitația a fost deschisă și a atras mulți jucători importanți de pe plan internațional. El explică că o astfel de asociere de companii pentru operarea pe aeroport era necesară, dat fiind că tarifele de investiție și de operare sunt foarte ridicate, iar rentabilitatea nu este pe deplin justificată.

„Noi nu puteam să operăm toate locaţiile care erau disponibile. Investiţia este foarte mare, contractul este dur, chiria e mare. Unităţile de acolo sunt slabe pentru noi, dar mizăm pe o creştere. Contractul e de lungă durată şi aeroportul are potenţial de creş­tere“, spune Dragoş Petrescu.

În trecut, City Cafe Express era prezentă pe Aeroportul Otopeni, fiind subcontractată de către Dnata Catering. În perioada cuprinsă între 2010 și recent, operațiunile din Otopeni erau împărțite între Dnata Catering și Millenium Pro Design.

Contractele anterioare, semnate începând cu 2010, erau încheiate cu Dnata Catering și Millenium Pro Design. Potrivit datelor disponibile până în 2022, aceste companii au înregistrat afaceri cumulate de 783 milioane lei, aproape dublu față de anul anterior, conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor. Dnata Catering este controlată în proporție de 64% de către o companie din Marea Britanie, iar Tarom deține un pachet de acțiuni de 30%, în timp ce Compania Națională Aeroporturi București deține restul acțiunilor.

Millenium Pro Design este divizată în proporții egale între Ion Olteanu, Emil Roșca, Heinrig Impex, fiecare deținând 26% din acțiuni, în timp ce Radu-Laurențiu Tănăsescu deține 20% din acțiuni ale companiei. Heinrig Impex este controlată de o companie din Germania, care deține acțiuni la o altă companie, Elibex Marketing, la care Emil Roșca și Cătălin Lăscuț sunt acționari. În cadrul licitației recente, doar Dnata Catering a obținut un alt contract, în timp ce Millenium Pro Design a ieșit din activitatea de pe Aeroportul Otopeni. Reprezentanții CNAB declaraseră anterior că licitațiile pentru spațiile comerciale de pe Aeroportul Otopeni ar fi trebuit să înceapă și să se încheie până la finalul anului 2022. Totuși, conform informațiilor actuale, aceste licitații abia au fost finalizate, avându-se în vedere că au fost demarate în luna octombrie a anului precedent.

Anul trecut, fostul director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, George-Alexandru Ivan, a fost urmărit penal pentru presupusa primire de mită în valoare de 22,4 milioane de euro. Acesta ar fi solicitat și primit diverse sume de bani de la un om de afaceri, în schimbul promisiunii că ar influența ministrul transporturilor și directorul general al CNAB pentru prelungirea contractelor de exploatare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Otopeni. Acesta ar fi unul dintre motivele întârzierii licitațiilor.

Reprezentanții CNAB nu au dezvăluit valoarea actuală a contractelor, dar au menționat că acestea sunt semnate pe termen de zece ani pentru spațiile de duty-free și alimentație publică, și cinci ani pentru restul. Anumite spații comerciale au fost închise, iar pentru tranzitarea către alți operatori, CNAB estimează că sunt necesare aproximativ 30 de zile pentru eliberarea și ocuparea spațiului.

„Pentru profilul duty free/retail (celelalte profile fiind funcţionale), spaţiile au fost redeschise parţial publicului începând cu data de 1 martie 2024 şi se va finalizat etapizat, pe măsură ce operatorul economic le operaţionalizează, interesul primordial atât al CNAB, cât şi al operatorului, fiind de a asigura aceste servicii pasagerilor ce tranzitează Aeroportul Henri Coandă“, mai spun reprezentanţii CNAB.

Lagardere Travel Retail, o divizie a grupului francez Lagardere, a închiriat 2.000 de metri pătrați din cei 5.500 scoși la licitație pentru spațiile comerciale din aeroportul Otopeni. Compania intenționează să deschidă magazinele în etape, cu renovări și modernizări planificate până în luna noiembrie, pentru a se conforma standardelor internaționale și identității brandurilor grupului Lagardere Travel Retail.

Grupul își extinde portofoliul în România și pe segmentul Duty Paid prin intermediul Aelia, care deține aproximativ 150 de magazine în întreaga lume. Înainte de licitații, călătorii s-au plâns de prețurile mari din aeroport pentru produse precum apă sau sandvișuri, comparabile cu cele din alte terminale mari din Europa. CNAB a solicitat companiilor câștigătoare ale licitațiilor să ofere călătorilor pachete Combo la prețuri mai accesibile, inclusiv apă/băutură caldă și sandvișuri/produse de patiserie.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii