Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Grindeanu vrea să scoată din PNRR Magistrala 4 de metrou Gara de Nord – Filaret

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 august 2022

Secțiunea de metrou Gara de Nord – Progresul ar putea fi exclusă din lista proiectelor finanțate cu bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență din cauza întârzierilor acumulate de Metrorex în implementarea acestui proiect, a anunțat luni, 1 august, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. 

Față de alte programe de finanțare ale Uniunii Europene, Planul Național de Redresare și Reziliență are termene foarte clare. Contractele de achiziții trebuie semnate până la finele anului 2023 iar lucrările trebuie să fie gata până în august 2026. Așa cum era de așteptat, instituțiile responsabile de implementarea acestor proiecte în România s-au împotmolit în proceduri birocratice, mai multe finanțări fiind în mare pericol.

După cei 187 milioane euro prevăzuți pentru lotul lipsă din autostrada Lugoj – Deva, țara noastră noastră riscă să piardă să piardă alți 299 milioane euro, prevăzuți pentru Magistrala 4 de metrou Gara de Nord – Filaret.

Grindeanu vrea să mute banii la CFR

Conștient de acest pericol, Sorin Grindeanu a transmis luni, 1 august, că și-ar dori modificarea PNRR, în sensul transferării acestei finanțări pentru căile ferate. Potrivit ministrului, banii ar putea merge către lucrări de reparații de tip quick wins pentru eliminarea restricțiilor de viteză, dar și pentru modernizarea căii ferate Craiova – Calafat.

„În această perioadă nu m-am înscris în corul celor care spuneau justificat că multe dintre proiectele incluse în PNRR nu sunt viabile. Acest proiect pare cel mai departe de implementare. Sunt pesimist legat de acest proiect și finalizarea lui până la finalul perioadei de finanțare din PNRR. Le-am cerut colegilor de la metrou și celor de la CFR să vină cu un backup. Eu mi-aș dori ca acest proiect să poată fi finalizat și finanțat, dar sunt realist. Există proiecte care par mature, astfel încât să putem accesa sumele respective. Pe de o parte mărirea sumelor pe quick wins, iar pe de altă parte Craiova – Calafat, dar aici aștept o analiză”, a declarat Sorin Grindeanu.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *