Thursday, September 29, 2022
Jurnalism corect


Ministerul Justiției: Procesele civile și penale se pot desfăsura online în timpul stării de alertă

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 7 mai 2021

Procesele civile și penale se pot desfășura în mediul online pe durata stării de alertă, potrivit legii intrate în vigoare pe 2 mai, transmite Ministerul Justiției. 

Legea elaborată de Ministerul Justiției toamna trecută și intrată în vigoare în data de 2 mai 2021 prevede ca, în contextul pandemiei de COVID-19, atât procesele civile, cât şi cele penale să poată să se desfăşoare online. Până acum, utilizarea mijloacelor de comunicare online era acceptată doar în cazul audierilor din procesele penale, cu acordul persoanei în cauză”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiției.

Ce noutăți aduce Legea 114/2021

În procesele civile – când este posibil, cu acordul părților, instanțele pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare fără participarea fizică a părţilor în sală de judecată, în format videoconferință.

În procesele penale – persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferință, fără a fi necesar acordul acestora. Aceste dispoziții nu se aplică în următoarele cazuri: audierea în cursul urmăririi penale, judecarea cauzelor cu inculpați minori, cauzele privind reabilitarea judecătorească și şedinţele de judecată declarate nepublice

Dispozițiile Legii 114/2021 se aplică pe durata stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia.

Ne dorim ca desfăşurarea online a şedinţelor de judecată să devină o normalitate, dincolo de situaţiile excepţionale. În acest sens, Ministerul Justiţiei lucrează, în prezent, la mai multe proiecte de digitalizare a instanţelor de judecată, cum ne-am asumat de altfel în Programul de Guvernare”, a mai transmis Ministerul Justiției.

Legea poate fi consultată aici.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com