Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Grindeanu, după tragedia de pe Defileul Jiului: Dacă lucrurile nu s-au făcut conform legii, vinovații vor plăti


Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a avut luni, 3 octombrie, o primă reacție publică, după ce un bărbat și-a pierdut viața duminică, 2 octombrie, din cauza unui bolovan căzut de pe versanți pe mașina pe care o conducea în Defileul Jiului.

Ministrul de resort a transmis că în zona din care a căzut piatra nu se putea amplasa plasă de protecție, fiind o arie protejată. Totodată, Grindeanu a precizat că se desfășoară o anchetă care va lămuri cele întâmplate.

„Din informarea pe care o am în acest moment, pe acea zonă există plasă de protecție. O zonă mai sus de zona cu plasă este arie protejată și acolo nu s-au putut face lucrări. Ancheta va da concluziile. Dacă lucrurile nu s-au făcut conform legii, vinovații vor plăti. Aștept concluziile colegilor de la DRDP Craiova, dincolo de ancheta oficială. Dacă mai e nevoie de îmbunătățiri în acea zonă, vom aloca bani. Vreau să transmit condoleanțe! Mai sunt zone de risc, însă există finanțare”, a declarat Sorin Grindeanu.

DRDP: Situația a fost una total impredictibilă

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, care își desfășoară activitatea în partea de sud-vest a țării, a transmis că piatra a căzut de pe versant de la o înălțime foarte mare, zonă în care nu se pot amplasa plase, pentru că ar bloca scurgerea naturală a apei, nespecificând însă faptul că ar fi vorba despre o zonă protejată, unde nu s-ar permite amplasarea plaselor.

„Zona in care a avut loc incidentul de pe Defileul Jiului este asigurată cu plase. Piatra, de mici dimensiuni, a venit de pe versant de la o înălțime foarte mare, dintr-o zona cu torenți, unde nu se pot monta plase, pentru că ar bloca scurgerea apelor de pe versanți. Permanent facem verificări în zonă și îndepartăm stâncile și copacii care prezintă risc de prăbușire. Zona are și semnalizarea necesară privind posibile căderi de pietre. Este primul eveniment soldat cu deces de pâna acum. Piatra respectivă a fost dislocată fie de apă, fie de vânt fie de trecerea unui animal sălbatic. Situația a fost una total impredictibilă”, se arată pe pagina de Facebook a DRDP Craiova.

Tragedia din Defileul Jiului a avut loc pe DN 66 – E 79, la kilometrul 117+900 de metri, în localitatea Bumbeşti-Jiu din judeţul Gorj. Detalii aici.

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii