Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Grevă spontană la TAROM. Comandant de aeronavă: „Se zboară la limita legalității” – EXCLUSIV

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 8 iulie 2024

Criză majoră la TAROM. Zece zboruri au fost anulate după ce membri ai echipajelor și-au declarat în ultima clipă indisponibilitatea. Motivul real este însă cu totul altul. Contactat de Mainnews.ro, un comandant TAROM pe avioane de tip ATR a explicat ceea ce se întâmplă este în realitate un protest al angajaților nemulțumiți de problemele din companie. 

„De mai bine de 2 ani avem doar directori interimari, care stau cu mandat de câte 4 luni…unul a renunțat chiar în mai puț în de 2 luni. Acești directori provin din alte domenii decât aviația . Și chiar dacă ar fi niște manageri foarte buni în timpul asta atât de scurt nu pot schimbă nimic și nici nu pot învață aviație atât de repede. Așa că problemele noastre au fost permanent amânate”, a declarat comandatul pentru Mainnews.ro.

„Se zboară la limita legalității”

Comandatul susține că salariile sunt extrem de mici în comparație cu cele oferite de alte companii aviatice concurente și avertizează că TAROM operează zboruri „la limita legalității”.

„Nu se respectă Contractul Colectiv de muncă, nu mai avem uniforme de 5 ani, normă de hrană nu este corespunzătoare, avem tablete de bord învechite , stocul de piese pentru avioane este la limita. Se zboară la limita legalității. Mecanicii pleacă și ei pentru că și acolo sunt salarii mici comparativ cu piață . Sunt 2-3 demisii pe luna la piloți pentru că salariul este la jumate față de concurență . La Wizz Air doar dările la stat sunt cât veniturile noastre. Încasăm venituri din misii care nu se pun la pensie și ponderea lor este undeva la jumate din venitul total. Practic suntem plătiți jumate la negru. Ministerul ne ignoră sau este prost informat de către cei din Tarom de starea în care s-a ajuns”, a declarat comandatul pentru Mainnews.ro.

Întâlnire între conducere și sindicaliști, fără niciun rezultat

Potrivit informațiilor obținute de Mainnews.ro, săptămâna trecută a avut loc o întâlnire informală între conducerea companiei TAROM și mai mulți reprezentanți ai angajaților. Aceștia din urmă au reclamat condițiile de muncă și au solicitat majorarea salariilor.

Conducerea TAROM nu le-au oferit însă niciun răspuns concret. Ei le-au explicat că o astfel de decizie necesită majorarea bugetului companiei, iar Ministerul Transporturilor, principalul acționar, s-ar putea opune.

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii