Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

George Simion: AUR vrea un premier independent, precum Călin Georgescu, până la declanșarea alegerilor anticipate

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2021

George Simion, co-președintele AUR, a anunțat luni, 11 octombrie, cu ce mandat va merge formațiunea pe care o conduce la consultările de la Palatul Cotroceni: partidul își dorește un premier independent, precum Călin Georgescu, până la declanșarea alegerilor anticipate, scenariu susținut și de social-democrați.

„Am purtat discuții cu alte partide. Nu există o majoritate parlamentară, dar AUR vrea să își ofere sprijinul pentru stabilitate și soluții concrete. Noi ne dorim un premier independent precum Călin Georgescu. Așteptăm celelalte formațiuni să vină cu nume pe care să-l agreăm. Vrem un premier independent, dincolo de orice dubiu. Noi venim cu o propunere care sperăm să găsească o majoritate, adică un protocol pentru alegeri anticipate, până atunci să fie condusă țara de un premier independent. Asta este soluția pe care am găsit-o, mergem cu un mandat clar la Cotroceni”, a declarat George Simion, în ziua în care la Palatul Cotroceni președintele Klaus Iohannis se consultă cu partidele în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de premier.

Întrebat dacă va găsi susținere în Parlament pentru inițierea procedurii de suspendare a șefului statului, George Simion s-a arătat încrezător:

„Și când am inițiat moțiunea de cenzură părea că nu vom strânge semnăturile. Ne trebuie 155. Dacă președintele Klaus Iohannis persistă și tergiversează, amână, caută să-l mențină pe Florin Cîțu la Palatul Victoria, noi o să începem și o să găsim semnăturile necesare. Nu e nimeni din alte formațiuni mulțumit de modul în care Iohannis gestionează criza. De fapt, nu o gestionează. Este timpul să se grăbească președintele Iohannis, să lase somnul de frumusețe, partidele de golf”, a mai adăugat liderul AUR.

CITEȘTE ȘI USR merge cu un mandat clar la Cotroceni. Dacian Cioloș, propus pentru funcția de prim-ministru

Cine este Călin Georgescu

Călin Georgescu a fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, în perioada 1997-2013. În 2013 a devenit preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, conform Digi 24.

A mai fost secretar general în Ministerul Mediului și director al Directiei Organizații Economice Internaționale în Ministerul Afacerilor Externe. În presă, numele său a mai apărut ca reprezentant al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

El a mai fost avansat de AUR pentru funcția de prim-ministru, înaintea consultărilor din luna decembrie 2020.

Context

Președintele Klaus Iohannis a convocat luni, începând cu ora 12, consultări cu toate partidele parlamentare, pentru formarea unui nou Guvern, după ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Scandalul din 1 septembrie a fost cel care a pus capac relației dintre Florin Cîțu și USR. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de guvernare au venit imediat, iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

După ce USR și AUR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, social-democrații au fost acuzați de blat cu tabăra din PNL care îl susținea pe Florin Cîțu la Congresul liberalilor, după ce mai multe încercări de stabilire a calendarului moțiunii au fost blocate în Birourile permanente reunite, întrucât PSD a absentat la ședințe.

Social-democrații au votat cot-la-cot cu liberalii să se aștepte decizia CCR înainte de votul asupra moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, ceea ce a însemnat că Florin Cîțu a intrat în competiția internă în calitate de prim-ministru.

După ce scandalul s-a mutat la CCR, iar Florin Cîțu a fost ales președinte al PNL, PSD a depus o altă moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Cîțu, adoptată de către 281 de parlamentari.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW